Hjälp oss att bli bättre!

Delta i vår webbundersökning och berätta vad du tycker om 1177.se. Undersökningen tar några minuter att genomföra och svaren är anonyma.

Tack för att du deltar!

Du hittar undersökningen här.
Kroppsundersökningar och funktionstest

Hörselmätning barn - Gotland

Innehållet gäller Gotland

Beroende på barnets ålder och utveckling finns det olika hörselmätningar att välja på. Det kan ibland behövas flera besök för att få fram ett resultat.

Texten gäller hörselmätning för barn hos öronmottagningen eller hörselvården på Gotland. För hörselmätning på BVC, läs mer på Besök på barnavårdscentralen.

Hörselmätning för barn

Man kan mäta hörseln på olika sätt. För att underlätta hörselmätningen brukar det hjälpa att förbereda barnet genom att prata om det hemma i förväg och se på bilder. Barnet känner då igen sig och även du som förälder kan känna dig lugnare.

För att få barnets uppmärksamhet brukar vi inte prata så mycket innan mätningen börjar. Det gäller att kunna fånga barnet här och nu. Det är bättre att prata efter mätningen.

Hörseltest med hörlurar

Vi brukar börja med ett hörseltest där barnet får ha hörlurar på sig, då testas respektive öra var för sig. Om det inte fungerar för barnet kan det istället komma ljud via högtalare. Testar man via högtalare kan vi bara uttala oss om bästa örat, därför är det bäst om det går att göra testet med hörlurar.

När det hörs ett pip får barnet lägga en ring på en pinne. Vi tränar tillsammans innan själva mätningen startar så att barnet vet vad det ska göra. Det gäller att lyssna efter ljuden, det viktiga är att barnet på något vis visar att det hört.

Bild på utrustning för hörseltest. Hörlurar, en röd knapp och en bildskärm

Ibland använder vi oss av en stor röd knapp. Det är vanligast för de barn som gått och tränat på Got-It dataresurscenter inför hörselmätningen. Vi har även rörliga bilder som vi brukar ha som ett belöningssystem. Det är vanligast för de barn som inte klarar av att bygga med ringar eller trycka på en knapp.

Andra hörseltester

Det går även att mäta hur trumhinnan rör sig, ”rita med öronen” som vi säger. Det går snabbt och känns bara som om det blåser i örat. Det kommer sedan fram en bild på datorskärmen.

Vi kan också göra den mätning som görs på alla nyfödda barn, OAE. Den kan göras på alla åldrar. Då är det viktigt att sitta tyst och stilla, men det går bra att se på mobilen (utan ljud) eller så letar vi upp något intressant på datorn

Till toppen av sidan