FÖDELSEMÄRKEN OCH HUDFÖRÄNDRINGAR

Aktiniska keratoser

Aktiniska keratoser är ytliga hudförändringar som beror på att huden har utsatts för mycket sol genom livet. Därför är aktiniska keratoser vanligast hos äldre personer. Oftast är hudförändringarna ofarliga.

Aktiniska keratoser på händerna.

Även om de flesta aktiniska keratoser är ofarliga, kan de ibland utvecklas till en form av hudcancer som kallas skivepitelcancer. För att minska risken för skivepitelcancer brukar aktiniska keratoser behandlas.

Symtom

Aktiniska keratoser på huvudet.

Aktiniska keratoser brukar visa sig som små röda fläckar på huden. Fläckarna kan vara alltifrån några millimeter till någon centimeter i storlek. Ibland kan fläckarna fjälla, kännas ömma eller brännande.

Aktiniska keratoser är vanligast på områden som utsatts för mycket sol som ansiktet, ovansidan av händerna och hjässan hos tunnhåriga personer.

Vad kan jag göra själv?

Det är viktigt att du skyddar din hud när du vistas i solen för att aktiniska keratoser inte ska uppkomma eller för att du inte ska få fler. Det bästa är att använda solhatt och kläder. Ansiktet och händerna bör du smörja med solskyddsmedel.

När och var ska jag söka vård?

Kontakta en vårdcentral eller hudmottagning om du har en hudförändring som har vuxit eller förändrats på något annat sätt. Många mottagningar kan du kontakta genom att logga in.

Ring telefonnummer 1177 om du vill ha sjukvårdsrådgivning. Då kan du få hjälp att bedöma dina symtom och var du kan söka vård.

Behandling

Aktiniska keratoser kan behandlas på flera olika sätt. Vilken behandling som passar bäst beror på hur många fläckar du har och var de sitter.

Enstaka fläckar kan en läkare frysa bort.

Om du har många fläckar finns olika behandlingar. Du kan till exempel få behandling med en kräm som du smörjer in själv hemma. Hur länge du ska smörja beror på vilken kräm du har fått, det kan vara allt ifrån tre dagar upp till fyra veckor.

Ibland passar det bäst med en behandling som kallas fotodynamisk terapi, PDT. Då smörjs fläckarna först med en kräm, som gör de förändrade cellerna mer känsliga för infrarött ljus. Efter några timmar belyses området med infrarött ljus. Det kan göra ont i samband med belysningen, men hur ont det gör kan upplevas olika. Cellerna förstörs när de blir belysta och ett sår bildas efter några dagar. Sedan läker huden genom att såret ersätts med friska celler. Besöket på hudmottagningen tar ungefär tre timmar, men du kan göra något annat under väntetiden då krämen ska verka.

Ibland görs enbart en behandling, men om de aktiniska keratoserna är många eller tjocka görs behandlingen om igen efter några veckor.

Till toppen av sidan