Spärra journaluppgifter, Gotland
Du har möjlighet att spärra information i din patientjournal för att den inte ska kunna läsas av personal vid andra vårdenheter eller vårdgivare.
Uppgifterna i din journal skyddas alltid av sekretess. Vårdpersonal får bara läsa dina journaler om de deltar i din vård. De har tystnadsplikt och får aldrig berätta för obehöriga vad som står i din journal. Varje gång någon tar del av dina journaluppgifter skapas en logg. Om du vill kan du kontakta den aktuella mottagningen för att få ta del av logglistan.
Vill du spärra din journal finns det olika typer av spärrar du som patient kan göra. Skillnaderna förklaras längre ner på sidan.
Konsekvenser och risker med spärr av journal
En spärr kan orsaka problem eller direkt fara för dig om vårdpersonal inte kan ta del av till exempel provresultat, allergier, blodgrupp eller medicinering. Din journal kan också innehålla sjukdomshistorik som är viktig för din vård.
Läs noggrant igenom informationen på denna sida. Om du vill gå vidare för att spärra din journal finns instruktioner längre ner på sidan.
Olika nivåer av journalspärr
Vårdgivarnivå – Yttre spärr
Om du vill att din journal bara ska vara tillgänglig för vårdpersonal inom Region Gotland, men inte för privata vårdgivare på ön eller för vårdgivare på fastlandet.
Vårdenhetsnivå – Inre spärr
Du kan göra en inre spärr om det finns delar som du inte vill att andra vårdenheter inom Region Gotland ska ha tillgång till. En vårdenhet kan vara en vårdcentral eller psykiatrin.
På lasarettet går det inte att spärra enskilda mottagningar, utan du gör spärren för hela den verksamhet där mottagningen ingår. Exempelvis kirurgi, infektion eller internmedicin. Det kan det vara svårt att veta vilka enheter det finns, kontaka din mottagning eller ring 0498-26 86 75. om du har frågor.
Exempel på inre spärr:
- Spärrar du journalanteckningar från psykiatrin så har alla delar av psykiatrin fortfarande tillgång till din journal. Men den är inte synlig för andra, som vårdcentraler eller mottagningar på lasarettet.
- Spärrar du din journal hos till exempel Minnesmottagningen kan fortfarande Hjärtmottagningen se den, eftersom båda tillhör Internmedicin. Men journalen skulle bli spärrad för Onokologimottagningen som är en annan enhet.
Spärr av tilläggsval
Journaltexten ingår alltid i spärren, men du kan välja om följande information ska fortsätta att visas för vårdpersonal eller om även den ska spärras:
- Läkemedel Att spärra delar av en gemensam läkemedelsjournal medför stora risker. Du riskerar att bli ordinerad läkemedel som ger farliga biverkningar i kombination med de du redan tar.
- Viktig Medicinsk Information (VMI) Här registreras viktig information som påverkar din vård. Som olika medicinska tillstånd, behandlingar eller allergier. Att spärra den kan därför innebära stora risker för dig.
- Patientuppgifter Spärrar du dina patientuppgifter kan du inte få sms-påminnelser eller dosförpackade läkemedel. Vårdpersonal kan inte heller kontakta dig i samband med besök.
Om det finns en spärr kan vårdpersonal se att det finns spärrade uppgifter, men kan inte ta del av dem.
Så här spärrar du din journal
Du kan alltid prata med personalen på den mottagning eller verksamhet som det berör, så hjälper de dig vidare. Du kan även använda Region Gotlands e-tjänst:
- Logga in på 1177.se.
- Under Övriga tjänster finns "Spärr av journal/Häva journalspärr, Gotland"
- Läs informationen noga.
- Lämna ett telefonnummer där du kan nås under dagtid på vardagar.
- Du blir uppringd inom sju arbetsdagar. Spärren kan inte läggas in innan vi har pratat med dig.
Ring 0498-26 86 75 om du har frågor om att spärra din journal.
Att häva eller överskrida spärr
Nödsituation
Vårdpersonal kan i en nödsituation överskrida en spärr inom samma vårdgivare, det vill säga inom Region Gotland. Men vårdcentraler i privat regi eller personal i andra regioner kan inte göra det, inte ens vid akuta nödsituationer.
Tillfällig hävning - går bara för inre spärr
Med ditt samtycke kan personal inom hälso- och sjukvården Region Gotland tillfälligt överskrida spärrar som finns på vårdenheter inom regionen. Däremot kan en yttre spärr mellan olika vårdgivare inte överskridas.
Så häver du en spärr
Du kan alltid prata med personalen på den mottagning eller verksamhet som det berör, så hjälper de dig vidare. Du kan även använda Region Gotlands e-tjänst:
- Logga in på 1177.se.
- Under Övriga tjänster finns "Spärr av journal/Häva journalspärr, Gotland"
- Läs informationen noga.
- Lämna ett telefonnummer där du kan nås under dagtid på vardagar.
- Du blir uppringd inom sju arbetsdagar. Innan vi har pratat med dig kan spärren inte hävas och vårdpersonal kan inte ta del av din information.
Ring 0498-26 86 75 om du har frågor om att häva spärr av journal.
Vem får spärra information?
Bara du som patient kan spärra din journal. Som vårdnadshavare kan du inte spärra ditt barns journal. I takt med barnets stigande ålder och mognad får dock barnet själv bestämma.