Hjälp oss att bli bättre!

Delta i vår webbundersökning och berätta vad du tycker om 1177.se. Undersökningen tar några minuter att genomföra och svaren är anonyma.

Tack för att du deltar!

Du hittar undersökningen här.
Psykisk hälsa

Fem tips för psykisk hälsa

Innehållet gäller Gotland

Vi kan alla stärka vår psykiska hälsa genom enkla medel och genom att försöka välja vanor och tankar som gör att vi håller oss friskare.

Vår psykiska hälsa kan beskrivas som grunden till vårt välbefinnande. Hur vi mår psykiskt påverkar våra tankar och känslor. Vårt mående leder oss till att göra vissa val, till att bete oss på ett visst sätt och till vad vi tänker om oss själva.

Psykiskt välbefinnande ökar förmågan att klara av olika saker som händer dig i livet eftersom det gör det lättare att hantera både positiva och negativa känslor. Därför är det lika viktigt att ta hand om vår psykiska hälsa som att ta hand om vår hälsa i övrigt.

De saker man kan göra själv handlar om att hålla sig aktiv, uppleva social gemenskap och att ha syften och mål i livet. 

Här kommer fem enkla råd som främjar psykisk hälsa och är baserade på forskning. 

1. Bli andfådd varje dag!

Ett av de bästa sätten att stärka din psykiska hälsa och må bättre, är att röra på dig. All rörelse räknas!

2. Se till att du får återhämtning genom sömn och hjärnvila!

Hitta bra rutiner för sömn och skärmfri tid. En vanlig dag är som ett tufft träningspass för din hjärna. Skärmfri tid och att sova gott låter hjärnan få den vila och återhämtning den behöver.

3. Träffa en vän en gång i veckan!

När du träffar vänner och bekanta så tar du hand om dig själv. Forskning visar att sociala relationer
är betydelsefulla för vårt välmående.

4. Gör mer av det som gör dig glad!

Ibland bryr vi oss för mycket om vad vi tror att andra tänker och tycker om det vi gör. Ditt liv ska kännas rätt för dig! Gör mer av det som gör just dig glad.

5. Tro inte på allt du tänker!

Tankar och känslor kommer och går och negativa tankar behöver inte vara sanna. Träna på att vara snällare mot dig själv genom att tänka på några saker som du gjort bra idag, smått som stort!

 

Till toppen av sidan