Hjälp oss att bli bättre!

Delta i vår webbundersökning och berätta vad du tycker om 1177.se. Undersökningen tar några minuter att genomföra och svaren är anonyma.

Tack för att du deltar!

Du hittar undersökningen här.
Aktuellt i Region Gotland

Gratis HPV-vaccination till kvinnor födda 1994-99

Innehållet gäller Gotland

I början av oktober får gotländska kvinnor i åldern 24 till 29 år ett brev från Region Gotland, med information om gratis HPV-vaccination och hur man gör för att vaccinera sig.

Under 2023 erbjuds kvinnor födda 1994–1999 gratis vaccination mot HPV som en del i en nationell studie. Målet är att helt utrota förekomsten av humant papillomvirus (HPV) och livmoderhalscancer i Sverige. I studien ingår även självprovtagning för HPV.

Vaccination på drop-in eller med tidsbokning

Eftersom många föredrar flexibiliteten med att vaccinera sig utan tidsbokning kommer det att vara möjligt att vaccinera sig på drop-in på vaccinationsmottagningen på Ica Maxi arena i Visby under några tillfällen i oktober. Vaccinationerna startar den  9 oktober och fortsätter  på eftermiddagarna på måndagar och onsdagar resten av månaden. Här hittar du adress och öppettider.

Det går även att vaccinera sig hos barnmorskemottagningarna om drop-in tiderna inte passar eller om man föredrar att ha en inbokad tid. Ring 0498-20 42 40 eller via mottagningens e-tjänster på 1177.se

Erbjudandet om kostnadsfri vaccination som en del av forskningsstudien är det begränsat till just denna målgrupp gäller bara under 2023. För dig som inte ingår i målgruppen går det  att vaccinera sig via vissa privat vaccinationsmottagningar och apotek. Men man får då betala själv.

Erbjudandet är en del i en  forskningsstudie

När du vaccinerar dig godkänner du att ingå i en nationell forskningsstudie med målet att utrota HPV och livmoderhalscancer i Sverige. I studien ingår även att du själv genomför självprovtagning för HPV. Du lämnar samtycke till att delta i studien när du vaccinerar dig.  Du som väljer att vaccinera dig kommer att erbjudas ytterligare en dos efter 3 år samt ny självprovtagning. Läs mer om forskningsstudien på HPV-centers webbplats. Samtliga regioner i Sverige deltar i studien. 

Vad är HPV?

HPV (humant papillomvirus) är ett mycket vanligt virus. Det finns många olika typer av HPV. Om du blir smittad av HPV brukar infektionen läka av sig själv. Men några typer av HPV kan orsaka cellförändringar och sjukdomar.

Skydda dig mot livmoderhalscancer genom att vaccinera dig mot HPV. Cellförändringar som kan leda till cancer i livmoderhalsen beror oftast på en infektion med viruset HPV, humant papillomvirus. Genom att vaccinera dig mot HPV minskar risken att få cancer i livmoderhalsen.

Kan jag vaccinera mig mot HPV om jag är gravid?

Du som är gravid bör undvika att vaccinera dig, eftersom inget HPV-vaccin har testats på gravida kvinnor. Du som ammar kan vaccinera dig.

Erbjudandet gäller även dig som redan är vaccinerad

Redan 2012 började man erbjuda allmän vaccinering av flickor i årskurs 5. Men flera har missat möjligheten eller fått en äldre variant av vaccinet som inte skyddar lika bra. Det vaccin som gavs före 2019 gav ett skydd mot fyra HPV-typer. Vaccinet som ges nu medför ett skydd mot nio HPV-typer. Det ger ett bredare skydd än tidigare, så erbjudandet gäller även dig som redan är vaccinerad mot HPV.

Varför kvinnor 1994-99?

Att ge vaccin till just kvinnor födda 1994–1999 anses ha störst effekt. I den åldersgruppen är spridningen av HPV stor. Samtidigt är färre vaccinerade. Du som inte har det juridiska könet kvinna, men har en livmoderhals, erbjuds också att vaccinera dig och kan själv kontakta din kvinnohälsovård eller komma på drop-in.

Läs mer om HPV vaccinaitioner på Gotland

Till toppen av sidan