Nagelbandsinfektion

Nagelbandsinfektion orsakas av ett litet sår någonstans vid nageln där bakterier eller svamp kan tränga in och växa till. Nagelbandsinfektion går vanligtvis över av sig själv.

  • Illustration som visar hur man kan klippa naglarna för att undvika nagelbandsinfektion.

    Genom att klippa naglarna rakt och inte för kort, går det ofta att förebygga nagelbandsinfektion.

Såret kan till exempel bero på att du klippt nageln snett så att den skär in i huden eller att du rivit eller bitit på nagelbandet. Du kan få långvariga besvär om du ofta tvättar händerna med tvål eller irriterande ämnen. Risken för nagelbandsinfektion på tånaglarna kan öka om du har trånga skor.

För att minska risken för nagelbandsinfektion bör du inte klippa naglarna för kort eftersom det då finns risk för att de skär in i huden när de växer. Det är bra att klippa tånaglarna rakt. Bäst är att använda en rak nageltång eller sax. Om nagelkanterna känns vassa bör du runda av dem med nagelfil.

Symtom

Vanliga besvär vid nagelbandsinfektion är att

  • det gör ont kring nageln
  • du blir varm, röd och svullen kring nageln
  • det bildas var.

Behandling

Du kan själv behandla nagelbandsinfektionen.

Tvätta med tvål och vatten.

Varet töms lättare om du först låter fingret eller tån vara i ljummet vatten i 5-10 minuter. Prova sedan att skjuta huden lite åt sidan med en fuktad bomullspinne för att varet lättare ska kunna komma ut.

Det brukar kännas bra och kan underlätta läkning om du lägger en kompress fuktad med vatten över nageln och fäster med lite gasbinda. Lätta på förbandet med några timmars mellanrum och fukta kompressen på nytt.

Om du får stora besvär kan du bli hjälpt med att få varet tömt av sköterska eller läkare. I enstaka fall med återkommande besvär kan en del av nageln opereras bort.

När ska jag söka vård?

Om du får mycket besvär, eller om nagelbandsinfektionen inte går över, bör du kontakta en vårdcentral. Det är särskilt viktigt om du har diabetes.

Du kan söka vård på vilken vårdcentral du vill i hela landet. Där har du också möjlighet att få en fast läkarkontakt.

Du kan alltid ringa och få sjukvårdsrådgivning på telefonnummer 1177.

Senast uppdaterad:
2015-10-27
Redaktör:

Åsa Schelin, 1177 Vårdguiden

Granskare:

Göran Umefjord, läkare, specialist i allmänmedicin, Sundsvalls sjukhus

Illustratör:

Lotta Persson, illustratör, Göteborg