Kostråd inför och efter fetmaoperation
Innehållet gäller DalarnaHur och vad ska du äta innan och efter en fetmaoperation?
Lågenergidiet inför kirurgi
De flesta med uttalad övervikt har mycket fett i levern och runt tarmarna. Behandling med lågenergidiet i pulverform under fyra veckor före din operation operation minskar leverns storlek och fettet i bukhålan. Detta underlättar i hög grad operationen.
Lågenergidiet i praktiken
Vätskeintag
Biverkningar
Viktigt
- Ät ingenting utöver pulverdieten!
- Upplever du energibrist eller kraftig hunger, ta extra kostersättningsprodukt!
- Rör på dig varje dag!
Har du diabetes?
Använder du Waran?
Kosten vecka 1-4 efter operation
I Region Dalarna rekommenderar vi en relativt långsam upptrappning av maten under den första månaden. Efter den första månaden har du säkert börjat hitta den kosthållning som du mår bäst av.
Vitamin- och mineraltillskott
- Mitt val kvinna, Apoteket Kvinna eller motsvarande (dosering som det står på burken)
- Behepan® tablett, läkarrecept (1 tablett per dag på morgonen)
- Kalcipos-D-forte® eller Calcichew-D-forte®, läkarrecept (1 tablett per dag på morgonen)
- Duroferon® eller Niferex®, läkarrecept, endast kvinnor i fertil ålder (1 tablett varannan dag på kvällen)
Vätska
Alkohol
Steg 1: Flytande kost (vecka 1)
- Ät varannan till var tredje timme i början.
- Ät cirka sex måltider per dag, och se till att utnyttja hela dagen. Starta med frukost på morgonen även om du inte är hungrig.
- Undvik alltför söta eller feta livsmedel då dessa kan leda till dumping.
- Låt gärna måltiderna ta cirka 20 minuter.
- Ät med tesked om du har svårt att äta långsamt.
- Använd gärna pulverkost i början! Blanda med lätt- eller mellanmjölk istället för vatten då detta ger ett högre proteinintag.
- Prova dig fram med vilka volymer du kan äta åt gången. 1 – 2 ½ dl per måltid är vanligt i början efter operationen.
- Frukost; 1,5-2 dl mjölk, fil, yoghurt, välling eller pulverkost.
- Mellanmål: Pulverkost eller smoothies. Smoothie: Mixa frukt och bär med fil eller yoghurt samt kvarg eller keso
- Lunch: 1,5-2 dl slät soppa eller pulverkost. Mixa gärna ner 50 gram av följande förslag i soppan: färs, kött, kyckling, skaldjur, fisk, ägg, keso eller kvarg. Mjölk i soppan istället för vatten ger högre proteinhalt.
- Mellanmål: Pulverkost eller smoothies.
- Middag: Se lunch.
- Kvällsmål: Se frukost.
- Fortsätt äta långsamt och regelbundet cirka 6 gånger per dag.
- Välj mat som går att finfördela med gaffel, till exempel färsrätter, fiskbullar, nyckelhålsmärkt korv, kalvsylta, fisk, äggröra, kokt potatis, rotfrukter och broccoliblomma.
- Mat som inte går att mosa sönder med gaffel kan mixas med hjälp av stavmixer eller matberedare.
- Knäckebröd utan hela korn och frön som tuggas till mjuk konsistens går bra att äta. Välj mjuka pålägg, till exempel nyckelhålsmärkt leverpastej, makrill i tomat, bredbar ost och kokt ägg.
- Frukost: 1-2 dl mjölk, fil, yoghurt eller välling och ½-1 knäckebröd med mjukt pålägg eller 1-2 dl gröt med mosad frukt eller sylt och lite mjölk.
- Mellanmål 1: Mosad frukt eller pulverkost eller smoothies med frukt, bär, kvarg, keso eller proteinpulver.
- Lunch: 50-75 gram köttfärslimpa, nyckelhålsmärkt falukorv, fiskbullar eller fisk, 1 kokt potatis, kokta rotfrukter eller mixade grönsaker och lite sås.
- Mellanmål: Se mellanmål 1
- Middag: Se lunch
- Kvällsmål: 1 kokt ägg och 1 knäckebröd eller 100 gram ostkaka och 1 msk sylt eller mixade bär.
Gasbildande livsmedel
- Olika sorters kål
- Mycket lök (till exempel gul lök, purjolök, vitlök)
- Baljväxter (till exempel ärtor, bönor, linser)
- Kolsyrad dryck
- Tuggummi
Ovanstående information finns samlad i broschyren Kostupptrappning vecka 1-4 efter bariatrisk kirurgi (pdf, 4 sidor)
Du kan också se filmen Kostinformation efter operation på YouTube.
Kosten fyra veckor efter operation
Gradvis upptrappning av vanlig mat
- Fortsätt äta regelbundet.
- Prova dig fram vad gäller antal måltider och tidsspannet mellan.
- Låt måltiden ta den tid du behöver för att undvika obehag.
- Drick den största mängden vätska mellan måltiderna. Det är ok att dricka mindre mängd till maten, prova dig fram.
- I takt med att du känner dig trygg med ätandet återinförs trådiga och svårsmälta livsmedel i finfördelad form.
- Gasbildning och känslighet för degiga livsmedel är individuell, prova dig fram!
- Prioritera proteinrika livsmedel i första hand.
Protein
- Nöt- och fläskkött (inklusive charkprodukter)
- Kyckling (samt annan fågel)
- Fisk (inklusive konserver som tonfisk och makrill)
- Ägg
- Mejeriprodukter (främst keso, kesella och kvarg)
- Baljväxter (bönor, ärtor och linser)
Se tabell över livsmedel och dess proteininnehåll i broschyren Kosten efter bariatrisk kirurgi
Dumping
- Undvik (större mängder) söta och feta livsmedel.
- Ät långsamt.
- Ät regelbundet (små måltider ofta).
- Undvik större mängd dryck i samband med måltiden.
Ätandet efter bariatrisk kirurgi
- 75-100g kött, kyckling eller fisk
- 1-3 potatisar
- Sås
- Relativt obegränsat med grönsaker
Alkohol
- Endast måttliga mängder med försiktighet.
- Studier tyder på risk för ökat alkoholsug efter bariatrisk kirurgi.
- Efter en fetmaoperation tar det längre tid innan alkoholen går ur blodet. Se till att ha god tidsmarginal innan du ger dig ut i trafiken.
Ovanstående information finns samlad i broschyren Kostråd 4 veckor efter bariatrisk kirurgi (pdf, 4 sidor)