1177

Undvik att bli allvarligt sjukVaccinera dig mot covid-19 och influensa

Är du över 65 år, har ökad risk att bli allvarligt sjuk eller är gravid är det extra viktigt att du vaccinerar dig. För dig är vaccinationen kostnadsfri. I år kan du vaccinera dig mot covid-19 och influensa vid samma tillfälle. Höstens vaccinationer mot covid-19 och säsongsinfluensa startar den 7 november.

Aktuellt i Dalarna

Jag tror jag fått covid-19. Behöver jag lämna prov för att veta säkert?

De flesta som får symtom på covid-19 behöver inte lämna prov. Bara om läkare bedömer att det är nödvändigt.

Du behöver inte alltid antibiotika

Kroppen klarar av att bekämpa många infektioner själv, utan antibiotika. Därför är en viktig uppgift för läkaren att bedöma om en infektion behöver behandlas med antibiotika överhuvudtaget.

Råd om hur du lindrar förkylning

Förkylning är en infektion i näsan, halsen eller svalget. Den orsakas nästan alltid av ett virus. Förkylning brukar gå över av sig själv, men det finns saker du kan göra för att lindra symtomen.

1177 direkt

Du kan söka vård digitalt genom 1177 direkt som finns i en del regioner. Du får en bedömning av dina symtom och besvär och får sedan chatta med vårdpersonal. Om det finns behov går det även att växla över till videosamtal.

Telefonmottagning för samer

Nu kan alla i Dalarna med samisk bakgrund ringa 070-282 94 51 för rådgivning och stöd vid frågor som rör psykisk hälsa.

Var med och utrota livmoderhalscancer

Du som är kvinna och född mellan 1994-1999 har nu möjlighet att vaccinera dig kostnadsfritt mot humant papillomvirus, HPV.

Nyheter i Dalarna

Minska smittspridningen av covid-19 och andra luftvägsinfektioner

2 november: Smittspridningen av covid-19 ökar just nu i Dalarna, samtidigt som det är säsong för andra luftvägsinfektioner. ”Alla kan bidra till att hålla ner smittspridningen och det är fortsatt viktigt för riskgrupper att ta de doser vaccin som rekommenderas”, säger Fredrik Rücker, smittskyddsläkare Region Dalarna.

Undvik att bli allvarligt sjuk – vaccinera dig mot covid-19 och influensa

23 oktober: I år kan du som är 65 år och äldre eller tillhör riskgrupp vaccinera dig kostnadsfritt mot covid-19 och influensa vid samma tillfälle. ”Det är viktigt att du som rekommenderas att vaccinera dig gör det för att bibehålla skydd mot svår sjukdom” säger Fredrik Rücker, smittskyddsläkare Region Dalarna.

Aktuella artiklar

Hjälp och stöd om du är nedstämd

Det finns många olika anledningar till att känna sig ledsen, orolig eller stressad. Läs om vad du kan göra själv för att må bättre och när du ska söka vård.

Borsta tänderna på barn

En gnutta tålamod kan vara bra att ta med in i badrummet. Här hittar du fler tips för att hålla tänderna rena.

Är du förkyld?

En förkylning brukar gå över av sig själv, men det finns saker du kan göra för att lindra symtomen.

Till toppen av sidan