Operationer

Före och efter operation

Här kan du läsa mer om bland annat narkos och tiden efter en operation.

Innehåll - Före och efter operation

Visa innehåll som:
 • Blekinge: Information till dig som ska opereras på Blekingesjukhuset

  Du har blivit kallad till en operation som leder till att du får gå hem efteråt eller läggs in på en avdelning. Inför och efter operation är det viktigt att tänka på en del saker.

 • Levnadsvanor i samband med en operation

  Du som ska opereras kan minska risken för komplikationer om du gör ett uppehåll med att röka och att dricka alkohol. Det har också betydelse att du äter bra och rör på dig.

 • Tobak och operation

  Att sluta röka sex till åtta veckor före en operation,minskar risken för sårinfektion och långsam läkning, men också för livshotande skador.

 • Ont efter operation

  Det är vanligt att det gör ont efter en operation. Du får därför läkemedel som gör att smärtan minskar. Det är också viktigt att du rör på dig. Ju snabbare du kommer i rörelse igen desto snabbare läker kroppen.

 • Operationssår

  När du opereras blir det ett sår i din hud. Det såret måste stängas igen efter operationen. Sårkanterna läggs intill varandra och sys ihop med tråd eller häftas ihop med små metallklämmor. Innan du lämnar sjukhuset eller vårdcentralen får du veta hur operationssåret ska skötas.

 • När barn ska opereras

  Både barnet och de vuxna kan ha funderingar när barnet ska sövas och opereras. Det är bra att som vårdnadshavare veta och berätta för barnet om vad som kommer att hända. Det gör att hen känner sig lugnare.

 • Narkos

  Narkos innebär att du inför en operation eller undersökning blir sövd med hjälp av läkemedel. Därför kallas narkos ibland också för sövning. Den djupa sömnen tillsammans med smärtstillande läkemedel gör att du slipper ha ont och ta del av det som händer under operationen eller undersökningen.

Till toppen av sidan