Ögon, öron, näsa och hals

Ögonbesvär

Här kan du läsa mer om irriterade ögon, till exempel ögoninflammation, vagel i ögat, ögonskada av starkt ljus, Sjögrens syndrom och röda ögon.

Innehåll - Ögonbesvär

Visa innehåll som:
 • Torra ögon

  Torra ögon kan bero på olika sjukdomar, men kan också ha andra orsaker. Här får du råd hur du kan behandla torra ögon själv.

 • Ögoninflammation

  Det är vanligt att få en ögoninflammation, oftast i samband med en förkylning. Inflammationen läker oftast inom fem dagar utan behandling med läkemedel.

 • Vagel i ögat

  En vagel kan bildas när en talgkörtel blir inflammerad. Det kan kännas ömt och skava mot ögat. Ibland kan ögonlocket bli svullet och rött. Vageln försvinner oftast av sig själv utan behandling.

 • Ögonskada av starkt ljus

  Dina ögon kan få en tillfällig skada på hornhinnan av starkt ljus. Det kan till exempel hända om du är på en plats där solen lyser starkt och reflekteras av snö, hav eller vit sand. Det kallas att bli snöblind. Besvären brukar gå över av sig själv.

 • Sjögrens syndrom

  Sjögrens syndrom är en sjukdom som framför allt innebär att du blir mycket torr i ögonen och munnen. Sjukdomen finns kvar hela livet, men det finns behandling som lindrar besvären.

 • Röda ögon

  Röda ögon är vanligt och kan bero på flera saker. Det kan till exempel bero på att ögonen är överansträngda eller torra. Det kan också bero på en inflammation eller att ett litet blodkärl brustit i ögonvitan. Oftast går besvären över av sig själv men ibland kan du behöva behandling.

Till toppen av sidan