MUN, LÄPPAR OCH TUNGA

Ont i munnen hos barn

Om ett litet barn inte vill äta eller dricka kan det bero på att det gör ont i munnen. Barn som är två år eller äldre kan ofta själva berätta att hen har ont i munnen.

Det finns flera olika orsaker till att barn får ont i munnen. När de första tänderna kommer kan det kan göra ont hos många under deras första år. Det kallas också tandsprickning. Då kan barnet dregla mer än vanligt och vilja ha något att bita i.

Men det finns också andra orsaker till att ett barn har ont i munnen.

Symtom

Att det gör ont i munnen kan visa sig genom att barnet inte vill äta och dreglar mer än vanligt. Ofta kan barnet också ha feber.

När och var söker jag vård?

Om barnet har stora besvär munnen eller svårt att dricka på grund av att det gör ont i munnen bör man söka vård på BVC, en vårdcentral eller barnläkarmottagning.

Ring telefonnummer 1177 om du vill ha sjukvårdsrådgivning. Då får du hjälp att bedöma symtom och råd om vad du kan göra själv.

Vad kan jag göra själv?

Besvär i samband med tandsprickning kan lindras med hjälp av en bitring som gärna får vara kall. Kyla lindrar smärtan.

När barnet har blåsor och sår i munnen kan det vara svårt att äta och dricka. Det är viktigast att barnet kan få i sig dryck. Du kan försöka med någon kall dryck som barnet tycker om. Glass eller yoghurt kan också vara bra.

För att det ska gå lättare för barnet att dricka eller äta kan du ge smärtstillande läkemedel som innehåller paracetamol eller ibuprofen en halvtimme till en timme innan en måltid. Om barnet inte tar läkemedlet i munnen kan du prova med ett stolpiller.

Om barnet har vattkoppor bör du inte ge ibuprofen eftersom det ökar risken för ovanliga, men allvarliga, följdinfektioner.

Det är mycket viktigt att du noggrant följer doseringsanvisningarna som står på förpackningen när du ger smärtstillande till barn. Är du osäker kan du tala med läkare, sjuksköterska eller fråga på ett apotek.

Vad beror det på?

En annan orsak till att det gör ont i munnen kan vara en svampinfektion som kallas torsk. Det är oftast barn som ammas eller dricker ur flaska som får torsk. En vitaktig beläggning bildas på tungan, insidan av kinderna och i gommen. Torsk är ofarligt och läker ofta inom några veckor. Alla barn får inte besvär av torsk.

Ibland vid en svampinfektion blir slemhinnan i munnen röd. Ofta gör det också ont i munnen.

Höstblåsor

Blåsor och sår i munnen sitter vanligen på kindernas insida, tungan och tandköttet. Slemhinnan blir svullen, röd och blöder lätt. Orsaken kan vara höstblåsor, som beror på virus och som är vanligast hos barn upp till tio års ålder.

Herpes

I samband med en förkylning kan blåsor i munnen och runt munnen bero på en herpesinfektion. Viruset stannar i kroppen även efter att besvären har försvunnit och en del barn kan få det flera gånger.

Vattkoppor

Ibland kan vattkoppor sätta sig i munnens slemhinna.

Afte

Små gråvita munsår med en röd zon runt omkring kan vara så kallad afte. Ofta sitter såret på läpparnas insida.

Påverka och delta i din vård

Du kan söka vård på vilken vårdcentral eller öppen specialistmottagning du vill i hela landet. Ibland krävs det remiss till den öppna specialiserade vården.

Du ska kunna förstå informationen

För att du ska kunna vara delaktig i vård och behandling är det viktigt att du och även barnet förstår informationen ni får av vårdpersonalen. Ställ frågor om du inte förstår. Du ska till exempel få information om behandlingsalternativ och hur länge ni kan behöva vänta på vård och behandling.

Även barn ska vara delaktiga i sin vård. Ju äldre barnet är desto viktigare är det.

Ni har möjlighet att få hjälp av en tolk om ni inte pratar svenska. Ni har också möjlighet att få hjälp av en tolk vid hörselnedsättning.

Om ni behöver hjälpmedel ska du få information om vad som finns och hur ni får det.

Till toppen av sidan