Andningssvårigheter och andningsuppehåll

Frågor och svar vid behandling med CPAP i Blekinge

Innehållet gäller Blekinge

Hur fungerar min CPAP mot andningsuppehåll under sömnen?

CPAP fungerar genom att skapa ett positivt lufttryck som håller luftvägarna öppna. På så sätt förhindras andningsuppehåll under sömnen. Motståndståndstrycket kan kännas ovant och jobbigt att andas emot i början av behandingen. Du vänjer dig oftast efter en tids användning. Vid tillräcklig användning ser man oftast positiva effekter som minskad trötthet, bättre sömnkvalitet och på sikt minskad risk för att drabbas av hjärt- och kärlsjukdom. 

Hur mycket behöver jag använda min CPAP?

Sömnapné kan inte botas med CPAP, utan andningsuppehållen försvinner endast när du använder din CPAP. Det betyder att du behöver ha din CPAP hela tiden när du sover, oavsett om det är på dagen eller natten. Du behöver ha din CPAP vid varje sovtillfälle. Helst hela tiden, men minst 4 timmar sammanlagt under dygnet för att det ska ha medicinsk effekt. Vid mindre användning än så har man inte sett några positiva effekter på sömnapné och du får då inte har kvar din CPAP. Ju fler timmra du använder din CPAP, desto bättre effekt får du. 

Hur lång tid tar det innan jag börjar må bättre?

De flesta börjar känna sig bättre redan den första veckan som de använder sin CPAP, men för en del kan det ta lite längre tid. 

Vad gör jag om jag fortfarande snarkar när jag använder min CPAP?

Snarkningar kan förekomma enstaka nätter när du har din CPAP. Om du snarkar regelbundet vid användning av CPAP bör du kontakta mottagningen som du haft kontakt med. Det kan hända att inställningen behöver justeras, eller att du behöver byta från näsmask till helmask på grund av att du sover med öppen mun.

Ska man ta med sin CPAP på resa?

Ja, vi rekommenderar att du tar med dig din CPAP även på resa för att inte ha för långa uppehåll i din behandling. Maskinen har en väska som är avsedd för transport. Det finns även ett intyg på engelska som du visar i säkerhetskontrollen på flygplatsen om du ska flyga. Kontakta din mottagning vid behov av sådant intyg. CPAP-maskinen ska tas med som handbagage, inte packas i incheckat bagage. För att vara säker på att du kan ta med dig din CPAP utöver det övriga handbagaget bör du kontakta flygbolaget innan avresa. 

Ska jag ta med mig min CPAP om jag läggs in på sjukhus?

Om du läggs in på sjukhus ska du ta med din CPAP. Det är dessutom viktigt att du meddelar din läkare på avdelningen att du använder CPAP hemma om du ska genomgå en operation.

Jag verkar inte kunna vänja mig vid CPAP. Vad ska jag göra?

De flesta väner sig vid CPAP-behandlingen efter några veckor, en ibland kan det ta lite längre tid. Vissa personer tycker att det är svårt att andas emot ett motstånd, framförallt när CPAP-maskinen går upp i tryck och blåser mera under natten. Andra har svårt att vänja sig vid att ha en mask i ansiktet. Det viktiga är att försöka varje dag och inte ha för många uppehåll i behandlingen första veckorna. Det gör att det tar längre tid att vänja sig. Ibland kan man behöva träna på dagen för att lära sig behandlingen.

Vad gör jag om jag får panik när jag använder min CPAP?

Vissa personer känner sig instängda och får panik när de använder CPAP. Det blir ofta lättare om du tränar dagtid när du inte är alltför trött. Ibland kan det hjälpa att inte stänna fast remmarna runt huvudet när man tränar, utan bara hålla fast masken i ansiktet med handen. Det är då viktigt att det blir riktigt tätt. Om du har trånga näsgångar kan det upplevas som att du får för lite luft när du använder CPAP. Det kan ge panikkänslor. Då kan det hjälpa att åka starttrycket något på CPAP-maskinen. Kontakta mottagningen för att få hjälp med justering av detta. 

Vad gör jag om jag vaknar och märker att jag har tagit av mig masken i sömnen?

Det kan finnas flera osaker till att du tar av dig masken. En ovana vid att ha CPAP eller en otät mask är de vanligaste. Börja med att kontrollera att masken sitter tätt och bekvämt. 

Även irritation i huden av masken, nästäppa eller otillräckligt tryck i din CPAP kan göra att du tar av dig masken i sömnen. Vid irritation i huden är det viktigt att du ser över din rengöringsrutin. Om du får utslag trots att du rengjort masken kan din hud vara känslig för fukt och värme Du kan testa att lägga en tunn tygbit under masken för att få lite luft mellan mask och hud. Om det inte fungerar kan du även testa en annan typ av mask med mindre hudkontakt. Kontakta då din mottagning. Kontakta din vårdcentral om du behöver behandling för dina utslag. 

Om du lider av nästäppa kan du vakna med en känsla av att inte få luft. Vid långvarig nästäppa kan du behöva kontakta din vårdcentral eller öron-, näs- och halsmottagningen för bedömning och eventuell behandling. Du kan också behöva justera trycket i masken eller byta mask. Om du behöver byta mask eller misstänker att du behöver justera maskinens inställningar - kontakta din mottagning.

Om du misstänker att du fortfarande har andningsstörningar trots behandling, kontakta din mottagning för bedömning.

Min CPAP blåser för mycket. Är den felinställd?

Många vaknar när maskinen börjar blåsa mer, oftast i början av behandlingen. Att det blåser mer från din CPAP när du har somnat är normalt. När du har somnat slappnar musklerna i svalget av och luftvägen blir då trängre. Högt mottryck, det vill säga att det blåser mer från din CPAP och det blir trögt att andas ut, motverkar detta och luftvägen håller sig öppen. Man vänjer sig i de flesta fall vid det här efter ett par veckor och forsätter då att sova trots att trycket i maskinen går upp.

Vad ska jag göra om jag har svårt att andas ut mot luftflödet?

Det känns oftast ovant och lite svårt att andas de första veckorna. Med tiden brukar man vänja sig vid det. Luftmotståndet gör att luftvägen hålls öppen och förhindrar andningsuppehåll.

Det känns inte som om min CPAP blåser tillräckligt. Vad ska jag göra?

Kontrollera först att din CPAP blåser ut luft. Det bästa är att ta bort masken från luftslangen och starta din CPAP för att känna om det blåser, det vill säga att maskinen går igång. Kontrollera sedan att intaget av luft inte är blockerat eller att filtret är tilltäppt på grund av damm. Titta också om slangen är hel och att vattenbehållaren är ordentligt isatt om du har en sådan. 

Om du fortfarande upplever att det inte kommr tillräckligt med luft kan inställningarna på din CPAP behöva justeras. Kontakta mottagningen för en bedömning. 

Vad betyder "händelser per timma" som jag ser i displayen?

Händelser per timma är ett mått på hur många andningsstörningar som finns kvar när du använder din CPAP. Några kvarstående händelser är helt naturligt och inget du behöver oroa dig för. Om du har en siffra under 10 betyder det att du har rätt behandling. Om du har en lite högre siffra enstaka nätter behöver du inte vara orolig. Det kan bero på att din mask suttit otätt. Då kan behandlingen tillfälligt bli sämre. 

Varför har jag en röd "gubbe" på displayen på min CPAP på morgonen?

En röd gubbe betyder ofta att masken inte har suttit riktigt tätt under natten. Försök att justera din mas och dra åt remmarna på masken nästa kväll innan du lägger dig. Om läckaget fortsätter är det bra att kontrollera om det är hål på slangen, eller om din vattenbehållare inte suttit i ordentligt. 

Mina ögon är torra, irriterade och svullna efter användning. Vad beror det på?

Om det läcker ut luft bredvid masken kan det blåsa upp i ögonen. Det torkar ut dina ögon och kan orsaka irritation. Prova att ta bort masken från ansiktet och att sätta tillbaka den. Masken kan också läcka om den sitter för hårt. Försök att justera remmarna regelbundet genom att lossa och dra åt. 

Om masken är mer än ett år gammal är den troligtvis utsliten. Kontakta mottagningen via 1177.se för att få en ny mask hemskickad. 

Om masken är ny kanske inte modellen är rätt för dig. Om det inte fungerar att justera remmarna på masken kan du kontakta mottagningen för en bedömning. 

Jag är torr i näsan och halsen eller täppt i näsan och blöder ofta näsblod. Vad beror det på?

Det här beror oftast på att slemhinnan i näsa och svalg torkar ut på grund av att det blåser. Kontrollera att masken håller tätt under natten. Om du har en näsmask och sover med öppen mun torkar framför allt slemhinnan i munnen ut, men även näsan kan drabbas. Om du inte har en befuktare till din maskin kanske du behöver det. Kontakta mottagningen för att få en befuktare.

Om du redan har en befuktare, kontrollera att du inte har fått en varning om värmesystemfel på displayen på morgonen. Om du har fått en varning ska du kontakta hjälpmedelscenter för teknisk hjälp.

Om du har en näsmask kan du bli hjälpt av att byta till en helmask. Det vill säga en mask som sitter över både näsa och mun.

Använd gärna olja i näsan på kvällen innan läggdags vilket smörjer slemhinnan och håller den återfuktad. Om du har kraftiga problem med frekventa näsblödningar bör du kontakta din vårdcentral eller öron-, näs-, halsmottagningen.

Jag har en näsmask och är torr i munnen varje morgon.

Om du är torr i munnen varje morgon kanske du sover med öppen mun. Det är inte ovanligt att man har svårt att hålla munnen stängd när maskinen börjar blåsa mer, framför allt i början av behandlingen. Ibland går det över efter några veckor. Om de inte går över kan du testa en hakrem som du får från oss. I vissa fall räcker det inte med en hakrem utan du kan behöva ha en helmask istället. Kontakta då mottagningen för att få hjälp. 

Varför använder man en befuktare?

Befuktare finns för att fukta luften som blåser från din CPAP. När luften är fuktigare får man mer sällan problem med biverkningar som till exempel nästäppa, rinnsnuva och nysningar. 

Befuktaren kan vara inställd i automatiskt läge. Då anpassar den sig efter omgivningens fuktighet och temperatur. Det gör att det går åt mycket vatten vid torr luft inomhus och mindre vatten vid hög luftfuktighet, som på sommaren. Du kan också justera befuktaren själv. I instruktionsboken som kommer med maskinen finns information om hur du gör. 

Slangen fylls med vatten på natten. Vad ska jag göra?

Det kan bildas kondens i luftslangen om temperaturen i rummet är kallare än luften som kommer från din CPAP. Om du har en klimatslang med värmeslinga kan du ställa befuktningen i manuellt läge och öka temperaturen i luftslangen. Läs mer i bruksanvisningen. 

Se till att din CPAP står på en lagom höjd i förhållande till din säng för att slippa vatten i slangen. Om du ställer din CPAP strax under din huvudhöjd förhindras vatten att rinna ut i slangen. Maskinen ska inte stå på golvet. 

Vad gör filtret som används i min CPAP?

Filtret är till för att rena luften som kommer in i din CPAP från damm som finns i luften. Filtret ska dammas av varje månad och bytas en gång varje halvår. Detta för att förhindra att det sätter igen eller släpper igenom damm, vilket kan skada maskinens motor och göra att den slutar fungera. 

Vad gör jag om slangen hamnar i vägen för mig när jag sover?

Du kan försöka att lägga slangen under kanten på huvudkudden så att den ligger fast under natten. Du kan också prova att lägga slangen över sänggaveln om du har en sådan. 

Min maskin verkar inte fungera. Vad ska jag göra?

Kontrollera att strömsladden är ordentligt ansluten på baksidan av maskinen. Kontrollera att lampan på transformatorn lyser grönt. Om maskinen inte startar, eller om lampan är släckt - kontakta hjälpmedelscentralen på telefon 0455-73 63 35 för teknisk hjälp. 

Min maskin låter högt när jag använder den. Vad gör jag?

Är maskinen mer än ett år gammal, synliga revor eller gål i mask eller slang? Oljud kan komma från läckage både från mask och luftslang som inte håller tätt. Om du har en befuktare, kontrollera att packningen är hel och att behållaren är ordentligt intryckt i maskinen. Det kan annars orsaka ett tjutande ljud från maskinen. Om du inte hittar någon orsak till ljudet - kontakta hjälpmedelscentralen på telefon 0455-73 63 35 för teknisk hjälp. 

Hur rengör jag masken?

Det är viktigt att du rengör masken dagligen. Nedan följer enkla steg för att hålla masken ren:

  • Masken bör tas isär enligt bruksanvisningen. 
  • Tvätta maskens delar i varmt vatten. Använd ett milt ofärgat diskmedel.
  • Låt den sedan lufttorka.
  • Undvik tvål som innehåller fuktgivande ämnen. Använd inte blekmedel, alkohol eller rengörinsmedel som innehåller alkohol.
  • Tvätta även ansiktet noggrant innan du använder masken. Smörj inte in dig med hudkräm precis innan du sätter på dig masken. 

Hur ska huvudbandet till masken rengöras?

Huvudbandet behöver inte tvättas varje dag. Det bör dock tas av och tvättas varannan vecka, eller vid behov. Bandet kan tvättas för hand med varmt vatten och tvättmedel elelr i fintvätt i tvättmaskinen. Lägg det plant eller häng upp det för att torka. Torka det inte i torktumlare.

Min mask verkar läcka. Vad ska jag göra?

Kontrollera alla anslutningar och att masken ser hel och ren ut. Om masken är mer än ett år gammal behöver den sannolikt bytas ut. Försök att i första hand justera maskens remmar. Masken kan läcka både om den sitter för hårt eller löst. 

En mask har en livslängd på ungefär 10-15 månader vid normal användning och skötsel. Du märker att masken är utsliten när silikondelen mot ansiktet och remmarna runt huvudet blir sladdriga, uttöjda och inte längre håller masken tät. 

Till toppen av sidan