Att välja vårdmottagning

Välja specialistvårdsmottagning i Blekinge

Innehållet gäller Blekinge

Om du behöver öppen specialiserad vård kan du själv välja vilken mottagning du vill söka vård på. Öppen specialiserad vård är vård som du kan få utan att bli inlagd på sjukhus.Om du är folkbokförd i någon annan region och vill söka öppen specialiserad vård i Blekinge kan du behöva remiss till den mottagning du vill besöka. Ta därför reda på remisskraven i din region.

Så här väljer du

När du söker vård på en öppen specialistvårdsmottagning är det viktigt att du vänder dig rätt. Det bästa är att i första hand vända sig till en vårdcentral, så får du hjälp att hamna rätt. Du kan alltid ringa till 1177 om du är osäker på vart du ska vända dig.

När du vet vad du ska söka för vård kan du kontakta den mottagning du vill komma till och boka en tid.

Om du har fått en remiss till någon särskild mottagning behöver du inte göra något, mottagningen skickar en kallelse till dig när de har en tid. Om du tycker att det gått lång tid utan att du fått en kallelse, kontakta mottagningen igen. Hitta vård i Blekinge.

Specialistvård du kan kontakta direkt

Inom Region Blekinge kan du i vissa fall söka vård vid en specialistmottagning utan remiss. Däremot rekommenderas du att i första hand ta kontakt med en vårdcentral. Hitta vård i Blekinge.

Specialistvård som kräver remiss

En del av våra specialistmottagningar kräver en remiss eller att patienten skriver en så kallad egenremiss där du som patient själv ska beskriva ditt medicinska tillstånd och varför du söker vård. 

Hitta och jämföra specialistvård

I tjänsten Hitta vård i Blekinge kan du hitta information om vissa mottagningar, var de ligger, kontaktinformation och telefontider.

För att få information om en särskild sjukdom eller behandling kan du söka i det nationella kvalitetsregistret. I kvalitetsregistret samlas fakta om vissa sjukdomar och behandlingar för att kunna utvärdera och förbättra vården för alla patienter.

Väntetider till behandlingen

Väntetiden till olika behandlingar kan variera mellan olika mottagningar. Ofta kan du också fråga på vårdcentralen om de vet vilken mottagning som kan ta emot snabbt.

 

Välja specialistvård i annan region

Olika regioner har olika regler för val av öppen specialiserad vård. I en del regioner måste du ha remiss för att få vård vid en specialistvårdsmottagning. Du kan ta reda på vilka regioner som kräver remiss och för vilken typ av vård genom att läsa på
Sveriges kommuner och landstings webbplats -Remisskrav i olika regioner och landsting.

Din journal

Om du väljer att söka öppen specialistvård i någon annan region är det inte säkert att den mottagningen kan se dina tidigare journaler. Om du vill att din nya vårdgivare ska kunna se din tidigare journal kan det vara bra att kontakta din tidigare vårdgivare och berätta att du sökt vård i en annan region. Berätta också på din nya mottagning var du fått vård tidigare, så kan de hjälpa till. Det är alltid frivilligt att visa journaler för en ny vårdgivare.

Vårdgaranti och sjukresor

Vårdgarantin innebär att du ska erbjudas att få vård inom en bestämd tid. Vårdgarantin gäller enbart om du söker vård i den egna regionen där du är folkbokförd. Om det är kö till den mottagning där du har ditt medicinska vårdbehov så prioriteras du utifrån ditt vårdbehov.

Om du väljer att söka vård i någon annan region har du inte heller möjlighet att få ersättning för resan till och från mottagningen, den så kallade sjukresan. 

Till toppen av sidan