Personliga berättelser

Reportage: Mikaela fick uppleva cellprovets betydelse

Innehållet gäller Blekinge

För tre och ett halvt år sedan fick Mikaela Rosenlund, 30 år, beskedet som ingen vill ha efter den gynekologiska cellprovtagning som hon hade varit på. – Jag minns inte exakt vad det stod, men jag förstod att de hittat något som inte skulle vara där. Jag tänkte direkt på alla i släkten som drabbats av cancer, berättar Mikaela.

Reportage: Mikaela fick uppleva cellprovets betydelse

I dag är Mikaela glad att hon hela tiden prioriterat sig själv och sin hälsa genom att ta sig tid att ta regelbundna cellprov.

– Vill man vara en kvinna som tar ansvar för sitt liv och sin framtid så finns det inget val. Det är en självklarhet för mig och borde vara det för alla kvinnor i dag.

Cellförändringar

Strax efter att Mikaela fick beskedet om cellförändringarna fick hon och hennes partner Johan ett annat besked: de var gravida och väntade tvillingar.

– Glädjen över att vara gravid var såklart den övervägande känslan. Samtidigt tänkte jag att det var typiskt att det skulle hända just då, när jag precis blivit gravid efter att ha försökt länge. Sedan blev jag rädd på riktigt och funderade på vad skulle hända nu. Hur allvarligt var det?

Nu var det inte cancer som Mikaela hade. Men undersökningen visade på cellförändringar på livmoderhalstappen, förändringar som ibland behöver tas bort för att inte utvecklas till livmoderhalscancer.

Opererades

Mikaela bestämde sig för att inte vänta utan göra ingreppet så snart som möjligt. Hon var gravid i vecka 14 när livmodertappens yttersta vävnad opererades bort. Mikaela var vaken, men bedövad. Efteråt kände hon sig lättad och efter en tid kunde man konstatera att cellförändringarna var borta.

I dag är döttrarna Elsa och Esther tre år och vardagen rullar på för familjen i Norje i Sölvesborgs kommun.

– Så här i efterhand är jag glad och tacksam för att jag tog mig tid att ta cellprovet och fick reda på cellförändringarna så tidigt. Jag har två friska tjejer och de har en frisk mamma. Att ta cellprovet på allvar innan man får barn är en blivande mammas skyldighet, oavsett om man redan är gravid eller om man vill bli det om 15 år. 

Prioriterar sin hälsa

Nyligen var Mikaela och tog ett gynekologiskt cellprov igen för att se att allt fortfarande är som det ska.

– Självklart väcks vissa känslor och minnen till liv igen varje gång jag tar cellprovet. Samtidigt är jag ännu mer peppad till att varje gång få det gjort så snabbt som möjligt.

 

Denna artikel skapades 2017. Ålder och tid skiljer sig därför. 

Till toppen av sidan