Habilitering

Habilitering

Habiliteringen finns till för dig som har en bestående funktionsnedsättning. Där kan du och dina närstående få stöd och träning för att klara av vardagen så bra som möjligt.

Målet med habiliteringen är att du ska kunna vara så självständig det går och känna att du själv har möjlighet att påverka ditt liv.

Habiliteringen finns inom regionen där du bor. Den kan vara organiserad på olika sätt på olika ställen i landet. Ofta finns det en habilitering för barn och ungdomar, barn- och ungdomshabiliteringen, och en för vuxna över 18 år.

Kan jag komma till habiliteringen?

Habiliteringen finns till för dig som har en bestående funktionsnedsättning som är medfödd eller som har uppstått i tidig ålder. Det kan till exempel vara något av följande:

  • Fysisk funktionsnedsättning som påverkar rörligheten på olika sätt.
  • Intellektuell funktionsnedsättning, också kallad utvecklingsstörning.
  • Neuropsykiatrisk funktionsnedsättning, som olika former av autism.
  • Syn – eller hörselnedsättning.
Uppsala län

Så här gör du för att få hjälp från habiliteringen i Uppsala län

För stöd vid syn- eller hörselnedsättning kontakta syncentralen eller hörcentralen.

Du som är vårdnadshavare till ett barn med funktionsnedsättning kan:  

  • kontakta barnhälsovården eller skolans elevhälsa. Elevhälsan bedömer ditt barns svårigheter och skriver ett underlag för remiss till habiliteringen.
  • få remiss från barnsjukhuset eller barn- och ungdomspsykiatrin om deras utredning visar att barnet behöver habiliteringens stöd.
  • göra en egen ansökan om ditt barn har en diagnos som tillhör habiliteringens målgrupper. Bifoga utredning som styrker diagnosen. 

Du som är vuxen med funktionsnedsättning kan: 

  • kontakta hälso-och sjukvården. Vid behov blir du hänvisad vidare med en remiss till habiliteringen.
  • göra en egen ansökan där du beskriver vilka svårigheter du har i vardagen och vad du vill förändra. Bifoga utredning, från till exempel socialtjänst eller arbetsförmedling, som styrker att du har en funktionsnedsättning.

Så här ansöker du om habilitering

Kontakta någon av habiliteringens mottagningar i Uppsala län om du vill ansöka om habilitering. Om mottagningen bedömer att de kan ge dig det stöd du behöver kommer du att få en kallelse till besök. 

Vad händer på habiliteringen?

När du först kommer till habiliteringen gör personalen en plan tillsammans med dig och dina närstående. Där står det till exempel vad du är bra på och vad du kan behöva träna på. Personal från till exempel din förskola, skola, jobb eller dagverksamhet kan vara med i planeringen.

Vad som händer på habiliteringen beror alltså på vad du har för behov. En viktig del är att du och dina närstående får utbildning om din funktionsnedsättning.

Här är några vanliga exempel på vad du kan få stöd med när du kommer till habiliteringen:

  • Klara av dagliga sysslor, som att klä på dig, tvätta dig och sköta om ditt boende.
  • Ta kontakt och umgås med andra människor.
  • Träna rörligheten och öva på att förflytta dig.
  • Delta i gruppverksamhet och utbyta erfarenheter med andra.
  • Prova ut hjälpmedel och få råd om hur din bostad och andra miljöer bör anpassas.
  • Få information om vilket stöd det finns att få från samhället, till exempel Försäkringskassan.
Uppsala län

Det här kan du få hjälp med på habiliteringen i Uppsala län

Här är exempel på stöd du kan få:

  • Hjälpmedel att förflytta dig och råd hur du kan träna rörlighet och hitta en bra hållning för kroppen. Du kan också få hjälp att lindra smärta som beror på din funktionsnedsättning.
  • Råd och hjälp med bedömning, behandling och övningar om du har svårt att andas, tugga eller svälja. Det kan också handla om att sitta bra när du äter. 
  • Hitta strategier, rutiner eller hjälpmedel för en lättare vardag, till exempel att planera din tid. Få hjälp med hur du får stöd från övriga samhället. 
  • Fungerande kommunikation eller hjälpmedel till alternativa sätt att kommunicera. Det kan handla om hur omgivningen kan skapa situationer som väcker lust att kommunicera eller använda tecken och bilder som komplement till tal och skrift.
  • Har du svårt med relationer som du tror beror på din funktionsnedsättning? Träna på sociala färdigheter eller hitta strategier som hjälper dig att fungera tillsammans med andra.  
  • Mår du dåligt, känner stress, oro eller har sömnproblem? Få hjälp att förstå vad det beror på och råd hur du kan hantera det för att få bättre hälsa och ökad livskvalitet. 
  • Om du är vuxen och saknar egen försörjning eller sysselsättning och behöver hjälp att beskriva din funktionsnedsättning kan vi samverka med olika myndigheter. 
  • Kunskap om din funktionsnedsättning och hur det påverkar dig så du och dina närstående får rätt stöd och anpassningar. Du som är anhörig till någon som har kontakt med habiliteringen kan få samtalsstöd på Habiliteringens samtalsmottagning för anhöriga. 

Det här händer när du kommer till habiliteringen i Uppsala län

  1. Om habiliteringen behöver veta mer om det du har svårt för kommer en psykolog att göra en utredning och sätta diagnos. Utredningen visar om habiliteringen kan hjälpa dig. 
  2. När habiliteringen vet din diagnos får du prata med en kurator om vilket stöd du behöver. 
  3. Habiliteringens stöd kallas insatser och börjar ofta med en utbildning så att du och dina närstående har kunskap om din funktionsnedsättning. Tillsammans med personal kommer ni överens om vilken behandling du behöver. Du får sedan en kallelse till behandlingen. När behandlingen är avslutad pratar du och personalen om hur det har gått.
  4. När du inte behöver mer stöd från habiliteringen avslutas kontakten.

Kurser på habiliteringen i Uppsala län

Habiliteringen i Uppsala län erbjuder kurser till dig som:

  • har kontakt med habiliteringen i Uppsala län
  • är anhörig till eller ingår i nätverk kring någon som har funktionsnedsättning och har kontakt med habiliteringen 

Här kan du läsa mer och anmäla dig till habiliteringens kurser. 

Behandling i grupp på habiliteringen i Uppsala län

Få mer kunskap och förståelse för din funktionsnedsättning och möjlighet att träffa andra med liknande svårigheter. För att delta i en gruppbehandling ska du ha kontakt med Habiliteringen i Uppsala län

Läs om vilka gruppbehandlingar som finns på Habiliteringen i Uppsala län.

Till toppen av sidan