Före och efter operation

Alkohol och operation

Innehållet gäller Östergötland

Genom att undvika alkohol före och efter din operation minskar du risken för komplikationer.

patient och läkare skakar hand

Risken för komplikationer under och efter en operation är högre hos personer som dricker alkohol. Bland annat ökar risken för akuta blödningar, försämrad sårläkning, infektioner samt hjärt- och lungpåverkan. Hur stor mängd alkohol som är skadligt är inte helt klarlagt, så därför är rekommendationen att avstå helt från alkohol före och efter en operation.

Du kan minska risken för komplikationer genom att undvika alkohol minst fyra veckor före operationen och minst fyra veckor efter operationen. För dig som opereras akut eller med kortare framförhållning är det viktigt att göra uppehåll den tid som är kvar till operationen och efter operationen.

Prata gärna med ansvarig läkare eller sjuksköterska om hur alkohol kan påverka din operation.

De flesta patienter klarar att förändra sina alkoholvanor på egen hand. Det finns bra stöd att få:

  • Du kan läsa mer om tobak och alkohol och få tips på hur du kan ändra dina vanor och var du kan få hjälp om du behöver.
  • Ring Alkohollinjen på 020-84 44 48 eller läs mer på alkohollinjen.se. Du får kostnadsfri rådgivning via telefon om dina eller någon närståendes alkoholvanor. Du kan vara anonym.

Om du har svårt att sluta dricka alkohol kan du kontakta din vårdcentral för ytterligare stöd.

Aktuella artiklar

Så kan du ändra dina alkoholvanor

Det går att bli av med alkoholproblem. Det viktiga är att du själv vill ha en förändring. Det räcker inte att andra vill att du ska sluta. Många kan ändra vanor utan behandling.

Hjälp att sluta röka

Det är aldrig för sent att sluta röka. Kroppen börjar återhämta sig nästan omedelbart när du gör ett rökstopp.

Till toppen av sidan