Undersökningar du kan göra själv

Beställ test för klamydia och gonorré - för dig som bor i Blekinge

Innehållet gäller Blekinge

Misstänker du att du har klamydia eller gonorré, men tvekar att testa dig? Gör inte det! Nu kan du beställa hem ett test via webben – snabbt, diskret och gratis.

Du som är 15 år och äldre och är folkbokförd i Blekinge kan beställa hem ett klamydiatest helt gratis. Om testet visar att du har klamydia eller gonorré så är även behandlingen gratis.

Logga in på 1177 och beställ test eller hämta provsvar

Så här går det till steg för steg

Testet kommer i ett anonymt kuvert. En vecka efter du har skickat in ditt prov får du ett svar i 1177:s e-tjänster.

Om du har haft oskyddat sex utomlands, om du vill prata med någon, vill testa dig för klamydia eller gonorré från andra ställen på kroppen eller testa dig för andra könssjukdomar så är du varmt välkommen till mottagningen för sexuellt överförbara sjukdomar (STI-mottagningen). Är du under 26 år så kan du även kontakta en ungdomsmottagning.

1. Logga in på 1177:s e-tjänster

Här loggar du in på 1177:s e-tjänster

Här kan du läsa mer om hur du loggar in på 1177:s e-tjänster

2. Beställ test

När du har loggat in på e-tjänsterna så hittar du klamydiatesten under övriga tjänster till höger på sidan. Välj klamydiatest och följ instruktionerna för att göra din beställning.

3. Gör testet

Testet består av ett urinprov för män, och för kvinnor ett enkelt prov med bomullspinne. Du tar provet själv hemma enligt instruktionerna som följer med brevet. Det bör ha gått minst en vecka efter att du har haft oskyddat sex innan du utför testet för att svaret ska vara tillförlitligt.

4. Skicka in

Följ instruktionerna och lägg testet i det vadderade svarskuvertet och posta det. Du behöver inte betala porto.

5. Få provsvar

En vecka efter att du har skickat in ditt prov så får du ett svar i 1177:s e-tjänster. Logga in på samma sätt som när du beställde testet. Har du fyllt i mobilnummer eller e-postadress när du gjorde din beställning så får du ett meddelande när ditt provsvar har kommit.

Logga in och hämta provsvar

Om du har klamydia eller gonorré

Om provsvaret visar att du har klamydia eller gonorré ska du söka upp en mottagning för att få behandling. I provsvaret får du information om vart du kan vända dig. Behandlingen är gratis.

Är du smittad blir det också aktuellt med smittspårning. Enligt smittskyddslagen måste alla som har, eller kan ha smittats av klamydia eller gonorré testa sig. I smittspårningen berättar du vilka personer du har haft sex med det senaste året. Mottagningen kontaktar de personer som berörs per brev eller telefon, men de får inte veta var uppgifterna kommer ifrån.

Mer om klamydia och gonorré

Klamydia är en av de vanligaste könssjukdomarna i Sverige. Gonorré är ganska ovanligt i Sverige men har ökat de senaste åren.

Både klamydia och gonorré orsakas av bakterier och smittar genom oskyddat sex. Många som smittas med klamydia märker inte av infektionen, eftersom den ofta inte ger några symtom. Gonorré ger oftast symtom hos män men mer sällan hos kvinnor.

Båda sjukdomarna är allvarliga eftersom de kan leda till framtida svårigheter att få barn, därför är det viktigt att få behandling snabbt. Misstänker man att man har blivit smittad är det alltså viktigt att testa sig.

Det finns andra sexuellt överförbara sjukdomar förutom klamydia och gonorré såsom herpes, kondylom, Mycoplasma genitalium, HIV, hepatit och syfilis.

Om du har haft ett flertal oskyddade sexuella kontakter, haft oskyddat sex utomlands eller är man som har haft sex med andra män, så rekommenderar vi att du kontaktar Blekinge infektionsklinik eller en ungdomsmottagning för en mer fullständig provtagning. Detta gäller även om du har besvär med flytningar eller sveda när du kissar.

Frågor och svar om att beställa klamydiatest via internet

Hur ser kuvertet ut?

Testet skickas ut i ett vadderat kuvert, så att det inte ska skadas under leveransen. Utsidan av kuvertet är helt vitt och det går inte att se vem som skickat brevet utan att öppna kuvertet.

Hur gör jag när jag får hem testet?

Det är väldigt enkelt att testa sig. Du som är kille lämnar urinprov, medan du som är tjej lämnar både urinprov och prov från slidan. Fullständiga instruktioner följer med i kuvertet som skickas hem.

Kan jag skicka testet till en kompis?

När du beställer testet så kan du välja att få det skickat till en annan adress än där du är folkbokförd. Om även din kompis vill testa sig så får han dock beställa ett eget test.

Måste jag bo i Blekinge för att kunna beställa klamydiatestet?

Nej. Du måste vara folkbokförd i Blekinge, men du kan välja att skicka testet till vilken adress du vill.

Du som är folkbokförd i ett annat län kan kontakta den region du hör till för att testa dig för klamydia. Flera andra regioner erbjuder gratis beställningar av klamydiatest — se www.klamydiatest.nu och www.klamydia.se.

Är det lika säkert som att gå till en mottagning och testa sig?

Ja. Testet som du får hem är precis samma test som används på mottagningen, och de analyseras på samma sätt i labbet. Vill du ändå gå till en mottagning för att testa dig så är du välkommen — det viktiga är att du testar dig!

Kan jag få klamydia på flera ställen?

Ja. Klamydia orsakas av bakterier som kan finnas i urinröret och slidan och ibland även i ändtarmen, svalget eller ögonen. Klamydiatestet som beställs här omfattar endast urinprov och slidprov, och kan därflr inte visa på smitta i exempelvis svalg eller ändtarm.

Har du haft oskyddat oral- eller analsex och vill vara på den säkra sidan kan du i stället testa dig på en mottagning. Där kan du ta prover från flera ställen på kroppen.

Jag har fått ett så kallat partnerbrev som led i en smittspårning. Kan jag beställa ett test?

Nej. Kontakta i stället Blekinges hudmottagning på telefonnummer 0455-73 10 70.

Till toppen av sidan