Lagar och bestämmelser

För dig som är barn eller ung: Filmer om dina rättigheter i vården

Här kan du se filmer bland annat om hur du ska få vara delaktig i din vård och vem som får veta något om din vård. Filmerna gäller dig som är till och med 17 år.

Innehåll - För dig som är barn eller ung: Filmer om dina rättigheter i vården

Visa innehåll som:
För barn och unga: Så söker du vård

Är du sjuk eller mår dåligt ska du få hjälp att få vård. Du kan kontakta vården själv eller tillsammans med någon. Ibland går det att chatta eller mejla. Det kostar inget att söka vård om du är under 18 år.

För barn och unga: Du ska få vara med och påverka din vård

Du ska få vara med och påverka din vård, om du vill. Vårdpersonalen ska fråga dig och du kan alltid ställa frågor eller säga vad du tycker.

För barn och unga: När du får vård på sjukhus

Du får alltid ha med dig en vuxen så att du känner dig trygg. Ska du sova kvar får den vuxna stanna kvar med dig. Det brukar gå bra att ha med sig egna saker, till exempel mobiltelefonen.

För barn och unga: Vem har rätt att veta något om din vård?

Personalen du träffar har tystnadsplikt. Det betyder att de inte får berätta för vem som helst om dig.

För barn och unga: Så gör du om du är missnöjd med vården

Det finns flera sätt att göra om du inte får den hjälp du behöver, eller om du är missnöjd med vården. Du ska få svar från vården på ett sätt som du förstår.

För barn och unga: Det här är din journal i vården

Vårdpersonalen måste spara information om din vård. Det kallas för att de skriver en journal. Det finns olika regler för vem som får läsa din journal.

För barn och unga: Så läser du din journal i vården

Du kommer åt din journal på 1177 .se på olika sätt. Innan du är 13 loggar du och din förälder in och läser. Från att du är 16 år kan enbart du logga in och läsa. Det går också att få journalen på papper.

Läs mer på 1177.se

Om vård och hur du kan få hjälp

Här finns mer information om undersökningar och behandlingar, med bildspel och filmer. Du får också info om när du eller någon i din familj är sjuk, och hur ni kan få hjälp.

Till toppen av sidan