Operationer

Risker vid plastikoperation eller skönhetsingrepp

Innehållet gäller Västmanland

Innan du bestämmer dig för att göra en plastikoperation eller ett skönhetsingrepp är det viktigt att du noga tänker igenom riskerna. Vid komplikationer eller biverkningar gäller sällan den offentliga vården.

Plastikoperation (kosmetisk kirurgi) eller skönhetsingrepp är en operation eller injektionsbehandling som utförs för att förändra utseendet, främst av estetiska skäl. Alla operationer innebär risker, och generellt sett ökar risken ju större ingreppet är.

Plastikoperationer eller skönhetsingrepp utförs av privata kliniker. Vid komplikationer eller biverkningar behöver du vända dig till samma klinik som utförde operationen eller ingreppet. Vården du får i efterhand av de privata klinikerna kan variera. Därför är det bra att du undersöker hur kliniken hanterar komplikationer och biverkningar innan operationen eller ingreppet. Den offentliga vården gäller endast vid allvarliga komplikationer.

Komplikationer och biverkningar

  • Sår som tar lång tid att läka, stora sår kan ta flera månader att läka.
  • Blödningar och infektioner, vilka ibland kan vara livshotande och kräva sjukhusvård.
  • Fula ärr och deformationer.
  • Blodproppar
  • Vid operation utomlands: Infektion av multiresistenta bakterier. Dessa bakterier kan vara svåra att behandla
  • Vid implantat: Infektion som kan leda till att implantaten måste opereras bort.
  • Vid bröstimplantat: Svårare att upptäcka bröstcancer. För dig som är 40–74 år och ingår i de regelbundna undersökningarna är screening med mammografi den metod som används för att upptäcka bröstcancer. Det erbjuds inga andra metoder för dig med bröstimplantat.

Läs IVO:s checklista innan du väljer klinik

2021 infördes en lag för aktörerna som utför plastikoperationer och skönhetsingrepp. Lag (2021:363) om estetiska kirurgiska ingrepp och estetiska injektionsbehandlingar. Trots det har anmälningarna till inspektionen för vård och omsorg (IVO) ökat. IVO har gjort en checklista du kan använda för att kontrollera om en klinik är pålitlig och följer lagen. Läs IVO:s checklista för seriösa utförare på ivo.se.

Till toppen av sidan