Kostnader och ersättningar

Digitalt frikort i Västmanland

Innehållet gäller Västmanland

I Region Västmanland sparas det du har betalat för din vård och behandling digitalt. När du har uppnått summan för ett frikort så visas det när du anmäler dig på din vårdcentral eller mottagning. Du behöver då inte betala för ditt besök.

Högkostnadsskyddet

Högkostnadsskyddet innebär att du under en period på tolv månader sammanlagt betalar högst 1300 kronor för besök i öppenvården. Efter det får du ett så kallat frikort. Öppenvård är all vård som inte kräver att du blir inlagd på sjukhus, till exempel om du gör ett besök på en vårdcentral eller en mottagning på sjukhus.

Beställ ett frikort att visa upp

När du har betalat 1300 kronor för din vård kan du beställa ett frikort som du kan visa upp för andra vårdgivare än Region Västmanland. Det kan till exempel vara privata vårdgivare med avtal i Västmanland som ännu inte är anslutna till det digitala systemet. Du kan också behöva det om du söker vård i en annan region.

Kontakta din vårdcentral eller mottagning för att beställa ett frikort att visa upp. 

Hur gör jag för att ta reda på mitt saldo?

Om du vill veta saldot i ditt högkostnadsskydd, eller om du vill veta hur länge ditt frikort gäller så kan du få svar på det hos personalen i kassan på din vårdcentral.

Du kan också få svar på det i receptionerna vid huvudingångarna till Västmanlands sjukhus.

Hur gör jag om jag besöker en annan region, vårdgivare eller landsting?

Om du har varit på besök i en annan region eller hos en vårdgivare inom Region Västmanland som ännu inte använder systemet för digitalt frikort så kan du registrera det du har betalat i efterhand. Spara då ditt kvitto, stämpel eller frikortet från en annan region och ta med det till din vårdcentral eller mottagning i Region Västmanland så hjälper de dig.

Hur gör jag om jag redan har ett frikort och ska besöka en annan region, vårdgivare eller landsting?

Om du redan har ett frikort och ska besöka en annan region, landsting eller vårdgivare som inte använder digitalt frikort så kan du beställa ett frikort att visa upp. Beställ frikortet på en mottagning eller en vårdcentral i Region Västmanland. 

Hur gör jag om jag är på besök i Västmanland och söker vård?

Du som tillfälligt söker vård i Region Västmanland kan efterregistrera kostnaden för detta i din region eller ditt landsting när du kommer hem igen. Spara kvittot från den vård du betalat för i Västmanland. 

Så hanteras dina personuppgifter

Alla uppgifter om ditt högkostnadsskydd behandlas i enlighet med Patientdatalagen. Det betyder bland annat att endast behörig personal har tillgång till dina högkostnadsuppgifter och att du har rätt att avstå från att vara med i den elektroniska hanteringen. Uppgifterna omfattar summan av dina frikortsgrundande patientavgifter och giltighetstid på ditt frikort. Med ditt samtycke kan behörig personal även svara på frågor kring vilka besök och belopp som ligger till grund för högkostnadsskyddet.

Till toppen av sidan