SKYDD MOT KÖNSSJUKDOMAR

Slicklapp

En slicklapp är en liten duk av latex eller plast som du kan använda som skydd om du vill slicka i och runt någons slida eller analöppning.

En person håller i en slicklapp. Fotografi.
Slicklappar finns i olika färger och smaker.

Du kan använda slicklappar som är gjorda av plast om du är allergisk mot latex.

Varför ska jag använda en slicklapp

Risken att överföra könssjukdomar vid slicksex är väldigt låg. Du kan använda slicklapp om du vill känna dig extra säker på inga könssjukdomar överförs vid slicksex.

Slicklappar kan se olika ut och smaka olika

Slicklappar finns i olika färger och smaker. Det finns även en slicklapp som ser ut som ett munskydd. Den har gummiband som du sätter bakom öronen och ett extra utrymme för tungan. Fördelen med den är att du har händerna fria och att du slipper flytta slicklappen om du vill slicka ett större område.

Hur använder jag en slicklapp?

När du ska använda en slicklapp lägger du den över området som du ska slicka. För att den ska fästa bättre kan du använda glidmedel. Ofta behöver du hålla i slicklappen för att den ska sitta kvar.

För att slicklappen ska fungera som skydd måste den täcka hela det området som du slickar på. Om du vill slicka på ett större område än vad slicklappen täcker så flyttar du på slicklappen så att du alltid har den mellan munnen och där du slickar. 

En slicklapp ska bara användas en gång och sedan kastas. Byt slicklapp om du slickar någon och sen själv blir slickad. Samma sak gäller om du byter området, till exempel att du först slickar kring slidan och sen kring analöppningen. Det är också viktigt att se till att samma sida på slicklappen hela tiden är mot området som du slickar på, så att du inte råkar vända på slicklappen under tiden som du har sex.

Använd inte hudkräm eller olja!

Undvik fettbaserade medel som olja eller hudkräm tillsammans med  slicklappar som är gjorda av latex. Fettet kan nämligen luckra upp skyddet och gör att det lättare går sönder. Att använda glidmedel som är vatten- eller silikonbaserade tillsammans med skydd av latex funkar däremot mycket bra.

Det finns olika typer av glidmedel: vattenbaserade, silikonbaserade eller glidmedel som är en blandning av båda medlen. Dessa medel går bra att använda tillsammans med alla typer av skydd.

Hur förvarar jag slicklappar?

Slicklappar ska förvaras i rumstemperatur och på en plats där det inte skaver mot något eller blir utsatta för tryck. 

Var kan jag få tag på slicklappar?

Slicklappar går att köpa i butiker som säljer erotiska produkter.

Hur säkert är slicklapp?

Att ha munsex och slicka någons slida eller anal är i sig en ganska säker typ av sex. Risken att få eller överföra könssjukdomar är liten, även utan skydd. Men en del vill använda slicklapp för att känna sig extra säkra. För att slicklappen ska fungera som skydd är det viktigt att inga kroppsvätskor kommer utanför slicklappen.

Till toppen av sidan