Länsverksamhet Patologi- och cytologi

Lasarettsvägen 21

Visa på kartaVägbeskrivning

Växeltelefon

Besöksadress:
Lasarettsvägen 21
Län, kommun:
Västernorrlands län, Sundsvall
Postadress:
Länssjukhuset, Sundsvall-Härnösand, 851 86 Sundsvall

Vägbeskrivning

Hitta hit:

Patologi- och cytologienheten är placerad på suterrängvåningen i den gröna delen av sjukhuset, vid trappa 4.

Patologi är läran om sjukdomars orsak och utveckling. Med hjälp av mikroskop analyseras cellers uppbyggnad och utseende och på så vis kan sjukdomstillstånd i olika organ identifieras.

Den diagnostik som utförs på Patologi- och cytologienheten är en hörnsten inom hälso- och sjukvård. Den behövs för att du som patient ska få rätt diagnos, vilket är en förutsättning för att i ett eventuellt nästa steg kunna ge rätt behandling.

I första hand diagnosticeras tumörsjukdomar men även infektioner och inflammationer. Till oss inkommer olika typer av prover. Vävnadsprover som kan bestå av exempelvis ett borttaget födelsemärke eller operationspreparat som till exempel en bortopererad livmoder. Vi hanterar även är olika typer av vätskeprover, exempelvis cellprov från livmoderhalstappen eller urinblåsevätska.För att proverna ska vara möjliga att diagnosticera behöver de behandlas och färgas, detta för att vi ska kunna se och bedöma cellerna i mikroskopet.

I Region Västernorrland finns Patologi- och cytologienheten på Sundsvalls sjukhus. Vår verksamhet utgörs av histopatologiskt laboratorium, cytologilaboratorium samt bårhus och obduktion.

Arbetet på Patologi- och cytologienheten är ett teamwork där många olika yrkeskategorier samverkar för att ge dig som patient god vård. Hos oss arbetar Patologläkare, Cytodiagnostiker, Biomedicinska analytiker, Undersköterskor, Obduktionstekniker, Medicinska sekreterare och Administratörer

Driftsform

Driftsform: Region

Besöksregler

  • Avsked av avlidna ombesörjs i första hand av den begravningsbyrå som anlitats. I övriga fall sker avsked efter överenskommelse med personal vid bårhuset.

Till toppen av sidan