Muskler

Träningsvärk

Du kan få träningsvärk om du belastar dina muskler kraftigt eller på ett nytt sätt. Då kan du känna dig stel och öm i de muskler du har belastat. Träningsvärk går över av sig själv och behöver inte behandlas.

Vad är träningsvärk?

Träningsvärk innebär att vissa muskler svullnar och gör ont. Det är inte helt klart varför musklerna svullnar. Träningsvärken brukar kännas som mest ett till två dygn efter det att musklerna belastades. Oftast går träningsvärk över inom en vecka. Det är inte farligt att ha träningsvärk.

Både vältränade och otränade kan få träningsvärk.

Symtom

Du som har träningsvärk känner dig stel och öm i de muskler du har belastat. Det kan göra särskilt ont i rörelser där de musklerna arbetar. Du kan också vara lite svagare i musklerna innan värken släpper.

När och var ska jag söka vård?

Kontakta en vårdcentral om besvären har förvärrats eller inte gått över på en vecka.

Ring telefonnummer 1177 om du vill ha sjukvårdsrådgivning. Då kan du få hjälp att bedöma symtom eller hjälp med var du kan söka vård.

Vad kan jag göra själv?

Gör så här om du tränar och vill undvika träningsvärk:

  • Öka träningstiden och belastningen stegvis.
  • Träna regelbundet.

Stretchning och uppvärmning har mycket liten eller ingen effekt på träningsvärk. Många upplever ändå att det känns skönt att värma upp innan träningen och att stretcha efteråt.

Det bra om du som har ont tar det lite lugnare med träningen eller tränar de muskler som inte värker.

Behandling

Träningsvärk går över av sig själv. Därför är det inte nödvändigt med behandling. Massage kan lindra träningsvärken. Det kan också lindra att träna på ett lätt och mjukt sätt.

Läs mer på 1177.se

Så fungerar muskler och senor

Muskler och senor gör att vi kan röra på oss och att viktiga organ i kroppen kan fungera. Musklerna ger stöd till skelettet och skyddar inre organ. I musklerna bildas också värme som hjälper till att hålla kroppstemperaturen på en lagom nivå.

Träning

Det är bra för både kropp och själ att du rör på dig regelbundet. Du blir piggare, starkare och minnet kan förbättras. Du som är vuxen rekommenderas att röra dig en halvtimme om dagen, till exempel ta en rask promenad. Kroppen är byggd för rörelse. Därför är det bra att träna varierat, både kondition, balans och muskelstyrka.

Rörelse är livsviktigt

All form av rörelse kan påverka din hälsa positivt. Du blir piggare, starkare och minnet kan förbättras. Dessutom sover du bättre. Risken för sjukdomar och benbrott minskar också.

Till toppen av sidan