Skelett, leder och muskler

Höfter

Här kan du läsa mer om sjukdomar som ger besvär från höfter.

Innehåll - Höfter

Visa innehåll som:
  • Höftledsluxation hos nyfödda

    Höftlederna undersöks på alla nyfödda barn på BB. Medfödd höftledsluxation innebär att ledkulan lätt kan förskjutas ur sitt läge.

  • Höftbesvär hos barn

    Det finns flera sjukdomar som ger besvär från höften hos barn.

  • Axial spondylartrit

    Axial spondylartrit är en sjukdom i musklerna och lederna. Du får ont, blir trött och stel. Det varierar hur ofta besvären kommer och hur ont du får. Det går inte att bli av med sjukdomen, men med träning och behandling kan den bromsas och lindras.

Mer på 1177.se

Höftledsartros

Vid höftledsartros får du ont från området kring ljumsken när du rör dig. Du får sämre rörlighet i höften när brosket och ledytan förändras och förtunnas. Man blir oftast hjälpt av träning och ökad kunskap.

Så fungerar skelett och leder

Skelettet håller oss upprätta, skyddar våra inre organ och är fäste för musklerna. Skelettets ben hålls ihop med leder. I lederna kan benen röra sig mot varandra. Det gör att hela kroppen kan röra sig.

Så fungerar muskler och senor

Muskler och senor gör att vi kan röra på oss och att viktiga organ i kroppen kan fungera. Musklerna ger stöd till skelettet och skyddar inre organ. I musklerna bildas också värme som hjälper till att hålla kroppstemperaturen på en lagom nivå.

Till toppen av sidan