Att söka stöd och hjälp

En väg in för barn och ungdomar med psykisk ohälsa i Uppsala län

Innehållet gäller Uppsala län

I Uppsala län finns en väg in till vården för dig som är 6-18 år och som vill förbättra din psykiska hälsa och må bättre. Både du och din vårdnadshavare kan kontakta en väg in för att få hjälp att hitta rätt i vården.

En väg in för rådgivning och vägledning

När du kontaktar en väg in för psykisk ohälsa hos barn och ungdomar får du råd och bedömning och du slipper att själv ta reda på vilken behandlare eller mottagning som bäst kan hjälpa till. 

Du kan ringa eller skicka in en digital egenanmälan.

Flera av de som hör av sig är:

  • deprimerade eller nedstämda
  • har ångest eller oro
  • eller så finns det misstanke om psykisk funktionsnedsättning eller sjukdom.

Har du eller ditt barn redan en kontakt med barn- och ungdomspsykiatrin, bup eller barn- och ungdomshälsan kontaktar du den mottagningen direkt.

Neuropsykiatrisk utredning

Om ditt barn har neuropsykiatriska svårigheter i skolan, är det bäst att elevhälsan skickar en remiss till barn- och ungdomspsykiatrin (BUP).

Anledningen är att BUP då får en samlad information om anpassningar och åtgärdsplaner som ni redan har gjort.

KBT-behandling mot depression

Du som är mellan 13 år och 17 år kan just nu delta i en digital KBT-behandling mot depression. När du deltar bidrar du till forskning som Karolinska institutet och Region Stockholm ansvarar för. Behandlingen är digital. Läs mer och anmäl dig här (studienida.com)

Du som är 18 år och äldre kan läsa mer om KBT via nätet som erbjuder digitala behandlingsprogram. Bland annat finns KTB-behandling vid depression.

Till toppen av sidan