Vaccinationer

Vaccination mot HPV

HPV, humant papillomvirus, är ett mycket vanligt virus. HPV kan i sällsynta fall orsaka cancer i till exempel livmoderhalsen, slidan, blygdläpparna, ändtarmsöppningen och tonsillerna. Därför erbjuds barn kostnadsfri vaccinering mot HPV.

Från och med hösten 2020 ingår vaccination mot HPV i det allmänna vaccinationsprogrammet för både pojkar och flickor. Tidigare har det endast gällt för flickor.

HPV är ett mycket vanligt virus. Det sprids från person till person genom att hud eller slemhinnor kommer i kontakt med varandra, till exempel genom sex. Här kan du läsa mer om HPV.

Uppsala län

Erbjudande till kvinnor i Uppsala län som är födda 1994-1999

Skydda dig mot livmoderhalscancer och boka gratis vaccination mot HPV. Erbjudandet gäller till december 2023. Tipsa gärna dina vänner som är födda 1994-1999.

Du kommer att få göra ett prov för HPV som du tar på dig själv. Om tre år ska du ta ytterligare en dos vaccin för att uppnå ett bra skydd. 

Du som är gravid bör undvika att vaccinera dig, eftersom inget HPV-vaccin har testats på gravida kvinnor. Du som ammar kan vaccinera dig.  

Erbjudandet gäller även dig som redan är vaccinerad

Det vaccin som används heter Gardasil 9 och ger ett bredare skydd än det äldre vaccinet som användes före 2019. Därför gäller erbjudandet även dig som redan är vaccinerad mot HPV. 

Gratis vaccination och självprov som bidrar till forskning om HVP

Målet är att utrota livmoderhalscancer i Sverige bland yngre kvinnor. När du vaccinerar dig godkänner du att delta i en nationell forskningsstudien. I studien ingår även ett HPV-prov. Du lämnar samtycke till att delta i studien digitalt innan eller på plats när du vaccinerar dig.  

Läs mer om forskningsstudien på HPV-centers webbplats

När får jag svar på HPV-provet? 

Ditt provsvar är klart 3-4 veckor efter att du gjort testet. Du loggar in med mobilt BankID för att se ditt provsvar. 

På webbplatsen hpvcenter.se kan du läs mer om vad ditt provsvar betyder

Om ditt provsvar innehåller HPV får du en kallelse för att göra ett nytt HPV-test, så kallat omprov. Kallelsen kommer från Gynekologmottagningen vid Akademiska sjukhuset i Uppsala eller Gynekologmottagningen vid Lasarettet i Enköping

Boka tid för vaccination mot HPV-virus

Intresset är stort och mottagningarna fyller på med tider allt eftersom. Hittar du ingen ledig tid, återkom om några dagar.

Boka tid på valfri mottagning nedan. Använd e-tjänsten Boka tid: 

Enköpings kommun 

Enköping husläkarcentrum

Freja Mottagning- Enköping

Läkarhuset Enköping

Min Maia Barnmorskemottagning

Håbo kommun

Familjeläkarna Bålsta

Praktikertjänst BålstaDoktorn

Knivsta kommun

Knivsta Vårdcentral

Sinnligt Barnmorskemottagning Knivsta

Tierps kommun

Tierps vårdcentral, barnmorska

Uppsala kommun

Barnmorskemottagningen Hjärtat

Barnmorskemottagningen Hjärtat, Rosendal

Capio Vårdcentral Sävja

Familjeläkarna Luthagen

Familjeläkarna Rosendahl

Gränbystadens Vårdcentral

Nyby vårdcentral

Samariterhemmets vårdcentral

Uppsala Barncentrum Vårdcentral 

Årsta Vårdcentral 

Älvkarleby kommun

Skutskärs Vårdcentral

Östhammars kommun

Gimo Vårdcentral

Vaccinera dig helst innan du har haft sex med någon annan

För att vaccinet ska ha effekt ska du inte redan vara smittad med HPV. Därför är det bäst att du vaccinerar dig innan du har haft sex med någon annan, men du kan vaccinera dig även om du har haft sex. Skulle du ha blivit smittad av en virustyp innan vaccinationen, får du ändå skydd mot de andra typerna som vaccinet skyddar mot och som du inte blivit smittad av. Dessutom får du ett förstärkt skydd mot att bli infekterad igen med samma virustyp.

Så går vaccinationen till

Du får en spruta vid två eller tre tillfällen. Du får sprutan på utsidan av överarmen.

Du som går på mellanstadiet

Går du på mellanstadiet får du två sprutor. Den andra sprutan får du minst ett halvår efter den första, men mellanrummet får som längst vara ett år.

Du som är äldre än 14 år

Är du äldre än 14 år vaccineras du vid tre tillfällen. Den andra sprutan får du då en till två månader efter den första. Den tredje sprutan får du ungefär sex månader efter den första.

Två vaccin

I Sverige finns två vacciner som är godkända för vaccinering av både flickor och pojkar. Vaccinerna skiljer sig i antalet typer av HPV som det skyddar mot. 

Vaccinerna ger skydd mot livmoderhalscancer. De ger också skydd mot mer ovanliga cancersjukdomar som orsakas av HPV. Dessa cancersjukdomar kan utvecklas i ändtarmsöppningen, halsen, munnen, kvinnans yttre könsorgan, slidan och på penisen.

Vaccination med det upphandlade vaccinet ger även skydd mot kondylom.

Vad kostar det?

Vaccinationen ingår i det allmänna vaccinationsprogrammet för barn. Det innebär att barn erbjuds att vaccinera sig kostnadsfritt i skolan när de går i femte klass.

Vad vaccinationen kostar för dig som är äldre kan variera beroende på vilken region du bor i och vilken mottagning du besöker. Kontakta en vårdcentral eller vaccinationsmottagning för att se vad det kostar där.

Hur gör jag om jag vill bli vaccinerad?

Barn erbjuds att vaccinera sig i mellanstadiet. Du som inte har blivit vaccinerad i skolan, men vill vaccinera dig, kan kontakta en vårdcentral eller vaccinationsmottagning. Då kan du få recept på HPV-vaccin.

Vissa vaccinationsmottagningar kan ha vaccinet på plats. Om det inte finns på mottagningen får du själv hämta vaccinet på apotek, och komma tillbaka till mottagningen för att få vaccinationen. Fråga vad som gäller när du bokar din tid.

Biverkningar

Efter vaccinationen kan du bli röd och svullen där du fått sprutan. Det kan kännas ömt, men det brukar gå över inom en eller några dagar. Du kan också få huvudvärk och ibland feber.

Mer allvarliga biverkningar är mycket sällsynta. Vaccinerna har använts i snart tio år av många miljoner kvinnor och biverkningarna är noggrant undersökta. Det har hittills inte gått att visa någon ökad risk för någon allvarlig sjukdom hos de som är vaccinerade.

Viktigt att du som är vuxen går på cellprovskontroller

Vaccinationen ger inte ett fullständigt skydd mot de HPV-typer som kan orsaka livmoderhalscancer. Därför är det viktigt att du går till de gynekologiska cellprovskontrollerna som du blir kallad till, även om du är vaccinerad mot HPV.

Graviditet och amning

Du som är gravid bör undvika att vaccinera dig, eftersom inget HPV-vaccin har testats på gravida kvinnor. Men de erfarenheter som finns har inte visat några risker för varken fostret eller kvinnan.

Amning är inget hinder mot vaccination.

Läs mer på 1177.se och andra webbplatser

HPV – humant papillomvirus

Humant papillomvirus är ett mycket vanligt virus som finns i över tvåhundra olika typer. Några typer kan ge cellförändringar som i ovanliga fall kan leda till cancer, framför allt i livmoderhalsen. Andra HPV-typer kan orsaka vårtor. Humant papillomvirus förkortas ofta med HPV.

Livmoderhalscancer

Cancer i livmoderhalsen beror ofta på ett virus. De flesta blir av med sjukdomen efter behandling.

Peniscancer

Peniscancer är en form av hudcancer. De allra flesta kan bli friska med en behandling som bevarar penisens funktioner. Det är viktigt att söka vård tidigt.

Minska risken för cancer

Risken för cancer påverkas av saker som du själv kan göra något åt. Råd och svar om livsstil och cancer finns på webbplatsen för cancerforskning hos WHO, Världshälsoorganisationen.

Till toppen av sidan