ATT FÅ RECEPT OCH ATT KÖPA LÄKEMEDEL

Var kan jag köpa läkemedel?

Vissa läkemedel kan du köpa receptfritt. Andra kan du bara köpa om du har ett recept från till exempel en läkare eller tandläkare. Du kan köpa alla läkemedel på godkända apotek och webbplatser. Vissa receptfria läkemedel kan du även köpa på andra ställen, till exempel livsmedelsaffärer.

Det är Läkemedelsverket som beslutar om ett läkemedel kan köpas utan recept eller om det ska vara receptbelagt. De bestämmer också vilka läkemedel som får säljas på andra ställen än apotek.

Receptfritt eller receptbelagt

Det som avgör om ett läkemedel ska vara receptfritt eller receptbelagt är till exempel vad det innehåller och vad det ska användas till. För att ett läkemedel ska vara receptfritt ska det kunna användas för egenvård. Det innebär att det ska användas vid lättare besvär då du själv kan ställa diagnos och besluta om behandling.

Vissa läkemedel är receptfria i mindre förpackningar, men när förpackningarna är större krävs recept. Det beror på att de mindre förpackningarna passar för mera tillfällig egenvård medan de större är till för längre tids behandling i samråd med läkare.

Läkemedel som har komplicerade doseringar eller som kan medföra allvarliga biverkningar även i rekommenderad dos är receptbelagda. Oftast är det en läkare som skriver ut recept. Även annan vårdpersonal, till exempel tandläkare och vissa distriktssköterskor kan skriva ut en del läkemedel.

Köpa på apotek

På apotek kan du köpa både vanliga läkemedel, naturläkemedel, väletablerade växtbaserade läkemedel och traditionella växtbaserade läkemedel. Det är bara apotek som får sälja receptbelagda läkemedel. Alla apotek måste godkännas av Läkemedelsverket, och får då använda den nationella apotekssymbolen. Apotekssymbolen är en variant av ett grönt kors, som är en vanlig internationell symbol för apotek.

Finns mitt läkemedel på apoteket?

Du kan själv ta reda på vilket eller vilka apotek som har ditt läkemedel på lager.

Det gör du genom att gå in på fass.se. Skriv namnet på ditt läkemedel i sökrutan. Välj rätt alternativ i sökresultatet. Då visas information om läkemedlet. Klicka på rutan "Lagerstatus".

Köpa på andra försäljningsställen

Naturläkemedel och traditionella växtbaserade läkemedel får säljas fritt och finns att köpa på apotek, i hälsokostaffärer och livsmedelsaffärer.

Vissa receptfria läkemedel och väletablerade växtbaserade läkemedel får säljas på andra ställen än apotek, till exempel i livsmedelsaffärer och på bensinstationer. Den som vill sälja dessa läkemedel måste göra en anmälan till Läkemedelsverket och följa det regelverk som finns. Alla försäljningsställen måste följa samma regler.

Det krävs ingen farmaceutisk utbildning för att få sälja de utvalda receptfria läkemedlen. Försäljaren ska däremot kunna tala om var du kan få information och råd om de läkemedel du köper.

För att få köpa receptfria läkemedel i butik måste du vara minst 18 år gammal.

Köpa på internet

De apotek i Sverige som är godkända av Läkemedelsverket har även rätt att sälja läkemedel på internet. Det finns även andra försäljningsställen på webben som har tillstånd att sälja läkemedel. Innan du köper läkemedel på nätet bör du kontrollera att webbplatsen är laglig.

Titta då efter den EU-gemensamma symbolen. Den är ett bevis på att nätbutiken har tillstånd att sälja läkemedel. Genom att klicka på symbolen kommer du till Läkemedelsverkets webbplats. Där finns en lista över alla apotek och försäljningsställen som har anmält webbhandel och därmed är säkra webbplatser.

Även den nationella apotekssymbol ska användas av såväl webbplatser som fysiska butiker som har tillstånd att sälja läkemedel.

Olaglig läkemedelsförsäljning

Det förekommer illegal försäljning av läkemedel på internet. Läkemedel som säljs olagligt är inte kontrollerade och att köpa dessa läkemedel är förenat med stora risker. Illegala läkemedel kan innehålla något annat än vad som står på förpackningen. Därför ska du inte köpa läkemedel på nätet om du inte är säker på att säljaren är godkänd av Läkemedelsverket.

Läs mer om risker med att köpa läkemedel på nätet.

Hämta ut recept i Europa

Du kan hämta ut läkemedel på recept inom hela EES-området, det vill säga EU samt Norge, Island och Lichtenstein. Receptet måste vara utskrivet av en behörig förskrivare inom EES-området. Receptet måste innehålla lite mer information än om du hämtar ut ett svenskt recept i Sverige. Till exempel ska adress till förskrivarens arbetsplats och fullständiga kontaktuppgifter till förskrivaren finnas med. Det finns också regler för hur läkemedlets namn, styrka och mängd ska skrivas på receptet.

Till toppen av sidan