Amning och flaskmatning

Spara och frysa in bröstmjölk

Det kan vara praktiskt att spara bröstmjölk till ett senare tillfälle. Du kan spara mjölken i kylskåp eller frysa den. Du behöver alltid ha koll på hur gammal mjölken är, för att ditt barn inte ska få i sig bakterier.

Var noggrann med hygienen när du hanterar bröstmjölk. Tvätta händerna innan du handmjölkar eller pumpar ur och använd rena behållare att samla upp bröstmjölken i.

Kronoberg

Donera bröstmjölk

Har du som nybliven mamma ett överskott av bröstmjölk kan du donera överskottet till neonatalavdelningen i Växjö. För att bli bröstmjölksgivare behöver ditt barn vara yngre än sex månader.

Varje droppe gör skillnad

För svårt sjuka och för tidigt födda barn är bröstmjölk särskilt viktigt eftersom mammans bröstmjölksproduktion ännu inte kommit igång. För många av dessa barn handlar det endast om några få milliliter per måltid, så varje droppe donerad mjölk gör skillnad!

Som bröstmjölksgivare får du en ersättning på 250 kr per liter bröstmjölk. Du får också låna en bröstpump kostnadsfritt. För att bli givare behöver du genomgå viss provtagning och svara på ett mindre frågeformulär.

Eftersom barnen som tar emot bröstmjölken är mycket känsliga, måste vi ställa vissa krav på dig som givare. Bland annat:

  • Att du har möjligheter att frysa maten hemma (frysförpackningar får du av oss).
  • Att du är frisk och inte behandlas med några mediciner.
  • Har du något förkylningsvirus kan vi inte ta emot mjölken.
  • Att du inte röker eller snusar.
  • Att du äter allsidig kost.
  • Att de bakterieprover vi tar på bröstmjölken är godkända.
  • Att du följer instruktionerna som följer med pumpen du får låna av oss.

Mer information

För mer information, kontakta Neonatalavdelningen i Växjö. Tel: 0470-58 84 51 eller 0470-58 80 10

Hur länge kan jag spara mjölken?

Så här länge kan du förvara mjölken i olika temperaturer:

  • Bröstmjölk kan förvaras i högst tre timmar i rumstemperatur. Men ställ den i kylskåp så snart som möjligt om du ska spara den.
  • Bröstmjölk kan förvaras i upp till tre dygn i ett kylskåp.
  • Bröstmjölk som ska frysas kan förvaras i kylskåp i högst ett dygn.
  • Bröstmjölk kan förvaras i frysen i sex månader.
  • Bröstmjölk som har varit fryst och sedan tinats i kylskåp kan förvaras i kylskåpet i ett dygn.

Blanda inte kall och varm mjölk

Bröstmjölk som precis har mjölkats eller pumpats ur ska inte blandas med mjölk som har stått i kylskåpet. Den nya mjölken behöver först kylas ner. Annars kan det bildas bakterier i den kalla mjölken.

När du har kylt ner den nya mjölken går det bra att blanda med annan nedkyld mjölk. Tänk på att märka behållaren med datumet som gäller för den mjölk som är äldst.

Att frysa in bröstmjölk

Det kan vara bra att dela upp mjölken i lagom stora portioner när du fryser in den. Du kan till exempel använda plastpåsar för iskuber eller små burkar med lock. Det finns också särskilda påsar för att frysa in bröstmjölk att köpa. Skriv datum på påsarna så att du ser hur länge mjölken har varit fryst.

Tina och värm fryst bröstmjölk

Den frusna bröstmjölken kan tina i sin förpackning i kylskåp över natten. Förvara sedan den tinade mjölken i kylskåp till precis innan den ska användas. Mjölken ska inte tinas i rumstemperatur eftersom det då kan bildas bakterier.

Använd helst inte mikrovågsugn för att tina eller värma bröstmjölken. Den ojämna uppvärmningen kan göra att viktiga ämnen i mjölken kan förstöras. Mjölken kan också bli väldigt varm.

Så här värmer du mjölken:

  • Ställ flaskan eller behållaren i ett vattenbad med varmt vatten, eller under rinnande varmt vatten.
  • Värm mjölken till högst 40 grader.
  • Testa temperaturen genom att hälla en droppe på insidan av din underarm.
  • Mjölken kan ha separerats i olika lager, där fettet ligger överst. Då behöver du vrida och vända flaskan eller kärlet försiktigt efter uppvärmningen så att mjölken blandas. Undvik att skaka mjölken.

Uppvärmd bröstmjölk som barnet inte äter upp ska slängas.

Överskottsmjölk kan doneras

Du som har ett överskott på bröstmjölk kan donera mjölk till barn som behöver den. Bröstmjölk kan doneras under de tre första månaderna efter förlossningen. För att kunna donera bröstmjölk gäller följande:

  • Du ska vara frisk.
  • Du ska inte använda några mediciner. Insulin och läkemedel för sköldkörteln går bra.
  • Du ska inte använda nikotin, alkohol eller droger.

Kontakta personalen på BVC om du vill donera bröstmjölk.

Påverka och delta i din vård

För att du ska kunna vara aktiv i din vård och ta beslut är det viktigt att du förstår informationen du får av vårdpersonalen. Ställ frågor om du inte förstår. Du kan också be att få informationen utskriven så att du kan läsa den i lugn och ro.

Du har möjlighet att få hjälp av en tolk om du inte pratar svenska. Du har också möjlighet att få hjälp av en tolk om du till exempel har en hörselnedsättning

Mer på 1177

Handmjölka och pumpa ur bröstmjölk

Så här gör du för att handmjölka eller pumpa mjölk ur brösten med en bröstpump.

Barnets mat upp till ett år

När barnet är ungefär sex månader är det dags att börja ge vanlig mat. Det är bra att börja med väldigt små portioner, en eller några teskedar. Barnet behöver träna på att äta för att vänja sig vid olika smaker och för att lära sig att tugga.

När du inte kan eller vill amma

Ibland fungerar inte amningen och ibland är den aldrig ett alternativ. Barnet får då urpumpad bröstmjölk eller bröstmjölksersättning istället. Det är viktigt att inte känna skuld om du inte kan eller vill amma.

Till toppen av sidan