Upptäck och förebygg cancer

Självprovtagning av HPV i region Östergötland

Innehållet gäller Östergötland
en kvinna håller i ett svarskuvert, en katt tittar på

Så här går självprovtagning av HPV till

Självprovtagning av HPV

Självprovtagning av HPV innebär att du tar provet själv hemma istället för att låta sjukvårdspersonal göra testet. Om testet visar att du har HPV så blir du kallad att ta ett gynekologiskt cellprov.

Så här går det till:

  1. Du får ett brev hem med en kallelse till att beställa provtagningsmaterial via 1177. Efter ett par dagar kommer ditt provtagnings-kit hem i brevlådan och instruktioner om hur provet tas.
  2. Du tar provet själv hemma och skickar det till ett laboratorium för analys. Kom ihåg att posta provet samma dag som du tar det!
  3. Provsvar kommer på 1177 e-tjänster inom 28 dagar efter att du skickat in ditt prov.

Frågor och svar självprovtagning

Varför ska jag provta mig?

Ett självprov visar om du bär på HPV (humant papillomvirus) i slidan. Cellförändringar som kan leda till cancer i livmoderhalsen orsakas oftast av HPV. Regelbunden provtagning ger dig ett starkt skydd mot cancer i livmoderhalsen. Risken minskar med mer än 90 procent. Det är viktigt att lämna prov även om du är vaccinerad mot HPV. Vaccinet skyddar inte helt mot livmoderhalscancer.

Är självprovtagningen säker?

Sjävprovtagning för analys av HPV är lika säkert som ett barnmorsketaget prov för analys av HPV. Socialstyrelsen har därför rekommenderat det som ett bra alternativ till vårdpersonaltaget prov.

Vad händer efter att jag skickat in provet?

När provet är klart får du svar i din inkorg i 1177 e-tjänster. Vanligtvis tar det upp till 28 dagar.

Om provet inte visar att du har HPV behöver du inte göra någonting. Då väntar du tills nästa gång du får en kallelse att provta dig.

Om provet visar att du har HPV behöver du ta ett cellprov hos kvinnohälsan. Du får en ny kallelse ungefär 4 veckor efter att du har fått ditt provsvar.

Varför görs den här förändringen?

Den här självprovtagningen ersätter i de allra flesta fall de gynekologiska cellprovtagningsbesök som du blivit kallad till hos kvinnohälsan. Självprovtagning är lika säkert som gynekologisk provtagning eftersom vi undersöker förekomst av det virus som orsakar cancer. Det blir enklare för dig som ska provta dig. Du gör det när och var det passar dig.

När passar det inte med självprovtagning?

Om du är gravid ska du inte ta provet själv, kontakta då istället kvinnohälsan för cellprovtagning. Om du tidigare haft en cellförändring som behöver följas upp kommer du fortsättningsvis bli kallad för gynekologisk cellprovtagning.

Vad är HPV?

HPV, humant papillomvirus är ett mycket vanligt virus som finns i över tvåhundra olika typer. Några typer kan ge cellförändringar som i ovanliga fall kan leda till cancer i livmoderhalsen. Läs mer om HPV – humant papillomvirus

Hur ofta ska jag provta mig?

Alla kvinnor som är mellan 23 och 50 år ska testa sig vart tredje år och efter att du fyllt 50 år blir du kallad vart femte år, beroende på vad provet visar. Sista provet tas vid ungefär 64 års ålder.

Hur vet jag när det är dags?

Du får ett brev som talar om att det är dags att beställa gynekologisk självprovtagning för HPV (humant papillomvirus). Om du inte fått ett sådant brev/kallellse kan du inte beställa provet.

Var vänder jag mig om jag har fler frågor?

Kontakta Kvinnohälsan om du undrar något, om du vill lämna ett graviditetstest, är gravid eller behöver preventivmedel.

Erbjudande till kvinnor födda 1994-1998

Du som är kvinna och född 1994-1998 kan delta i en studie i syfte att utrota HPV och livmoderhalscancer i Sverige. När du deltar bidrar du till forskning om HPV och får kostnadsfri vaccination mot HPV samt ta ett självprov för HPV. Läs mer om studien och boka tid för vaccination

Lovisa berättar om självprovtagning av HPV

Till toppen av sidan