Olyckor & skador

Sår och blåmärken

Har du fått ett sår eller blåmärken? Här kan du läsa mer om hur du tar hand om olika sorters sår och blödningar.

Innehåll - Sår och blåmärken

Visa innehåll som:
  • Behandling av stora sår

    Ett stort eller djupt sår behöver ofta undersökas av vårdpersonal. Det kan finnas risk för att senor, muskler, blodkärl och nerver blivit skadade.

  • Trycksår

    Trycksår orsakas av att cirkulationen i ett område av huden har försämrats på grund av tryck. Ett trycksår kan komma snabbt, ibland bara på några timmar. Trycksår kan göra mycket ont.

  • Skrubbsår

    När du ramlar eller glider mot något kan det yttre hudlagret skavas av. Då blir det ett skrubbsår. Det är viktigt att rengöra såret ordentligt eftersom smuts och skräp som finns kvar i såret kan orsaka en infektion.

  • Skavsår

    Skavsår på fötterna kan uppkomma när huden nöts mot strumpan eller skon. Du kan få skavsår om du har gått i nya eller trånga skor, eller om fötterna varit blöta i skorna. Du kan själv behandla och förebygga skavsår.

  • Blödningar

    Små blödningar upphör ofta snabbt genom att blodet levrar sig. Stora blödningar kan ta längre tid och man riskerar att förlora mer blod. Det kan vara allvarligt och livshotande.

  • Blåmärken

    Blåmärken är vanliga, speciellt hos barn som slår sig när de leker. Ett blåmärke innebär att det har blivit en blödning i huden. Det kan göra ont och kännas ömt. Blåmärket kan ändra färg och ibland flytta sig nedåt i huden, till exempel från foten ner mot tårna.

  • Behandling av små sår

    Det är viktigt att sår läker så fort och bra som möjligt. Annars finns det en risk för infektioner. Därför bör du vara noga med att sköta om såren.

Mer på 1177.se

Så fungerar celler och vävnader

Här kan du läsa mer om hur celler och vävnader fungerar.

Så fungerar hud, naglar och hår

Huden skyddar våra kroppar mot bakterier, virus och mot solens skadliga strålning. Huden hjälper oss också att hålla kroppstemperaturen på en lagom nivå. Huden lagrar också fett och vätska och hindrar kroppen från att torka ut.

Stoppa blödning

En sprutande eller pulserande blödning tyder på en skada i en större pulsåder och kan vara livshotande. Du ska försöka stoppa blödningen och sedan ringa 112 så att den skadade snabbt kan få hjälp och blir förd till sjukhus.

Till toppen av sidan