EFTER FÖRLOSSNINGEN

Infektion i livmodern efter förlossning

Efter förlossningen kan livmodern vara känslig och mer mottaglig för bakterier. Då finns det en ökad risk för att livmodern blir infekterad. Du får ont i nedre delen av magen om du får en infektion i livmodern. Du kan behöva vård på sjukhus. Med behandling brukar man känna sig bättre redan efter några dagar.

Infektion i livmoderslemhinnan är en av de vanligaste orsakerna till feber efter en förlossning. Infektionen kallas även endometrit.

Symtom på infektion

Det är vanligt att du får ett eller båda av följande symtom:

 • Feber över 38 grader.
 • Ont i nedre delen av magen. Det känns ömt om du trycker på livmodern.

Du kan också ha huvudvärk och känna dig trött.

Söka vård

Sök vård på en akutmottagning eller en gynekologisk akutmottagning om du tror att du har infektion i livmodern.

Du kan alltid ringa och få sjukvårdsrådgivning på telefonnummer 1177.

Hur kan jag förebygga?

För att förebygga infektion i livmodern finns det några saker att tänka på:

 • Avstå från att bada så länge du har de blodiga flytningarna som kallas avslag. Duscha går bra.
 • Använd kondom vid slidsamlag.
 • Undvik mensskydd som du för in i slidan, som menskopp eller tamponger.

Behandling

En infektion i livmoderslemhinnan behandlas med antibiotika. Du kan behöva ta febernedsättande läkemedel om du har hög feber. Det är viktigt att du vilar.

En del behöver läggas in på sjukhus några dygn för att få antibiotika i dropp direkt i blodet. Barnet brukar få vara med på sjukhuset. Under dagtid kan du även ha någon närstående med. Efter några dygn kan ofta behandlingen fortsätta med antibiotika i tablettform hemma.

Om antibiotikabehandlingen inte hjälper gör läkaren ett ultraljud för att kontrollera att det inte finns kvar rester av moderkakan inuti livmodern. Finns rester kvar kan du behöva få läkemedel som gör att livmodern drar ihop sig. Läkaren kan också behöva göra en skrapning.

Vad beror infektion i livmodern på?

När barnet föds lossnar moderkakan från livmodern. Då blir det en såryta där en infektion kan bildas. Risken ökar om ett eller flera av följande påståenden stämmer in:

 • Förlossningen har tagit lång tid. Som lång tid brukar man räkna 18 timmars aktivt förlossningsarbete hos förstföderskor och 11 timmars hos omföderskor.
 • Vattnet gick tidigt under eller före förlossningen.
 • Du behandlades för infektion i livmodern redan under förlossningen.  
 • Moderkakan lossnade inte av sig själv. Eller om det finns rester av moderkakan eller fosterhinnorna kvar i livmodern. 
 • Förlossningen fick avslutas med sugklocka eller akut kejsarsnitt. 
 • Du förlorade mycket blod under förlossningen.

Hur länge finns risken för infektion?

Risken att få infektion i livmodern räknas som störst mellan 2 till 10 dagar efter förlossningen. Senare infektioner förekommer, men det är ovanligt.

Undersökning

När du kommer till sjukhuset gör läkaren en gynekologisk undersökning. Hen tar odlingsprover från slidan och kontrollerar avslaget. Det är ett tecken på infektion om läkaren bedömer att avslaget luktar kraftigt illa. Läkaren kollar också din kroppstemperatur. Vid undersökningen kan du vara öm över livmodern.

Komplikationer

Infektionen kan sprida sig utanför livmodern till lilla bäckenet om den inte behandlas. Den typen av allvarligare infektion kan uppstå redan första dygnet efter förlossningen. Den kan också sprida sig till blodkärlen där den kan orsaka blodförgiftning och öka risken för blodproppar. Om infektionen sprider sig får du kraftig värk i magen, hög feber och mår mycket dåligt. Den allvarligare formen av infektion i livmodern är ovanlig.

Det brukar sällan innebära några problem att bli gravid igen även om du har haft en infektion i livmoderslemhinnan.

Till toppen av sidan