Praktiska råd i vardagen

Tvätta håret på barn

På små barn upp till sex månader kan du tvätta håret en gång i veckan eller vid behov. När barnet blir äldre och börjar äta själv är det vanligt med kladd i håret och då kan håret behöva schampo. För att undvika att få schampo i ögonen kan barnet använda cyklop eller hålla en handduk mot ögonen. Du kan göra hårtvätten till en rolig stund genom att barnet får leka med löddret.

Barn som badar i ett badkar.

Tvätta håret med ljummet vatten under barnets första halvår

Du kan tvätta det lilla barnets hår med ljummet vatten 1-2 gånger i veckan eller vid behov, till exempel om hen blivit svettig i hårbotten. Håret blir inte fett och smutsigt på de yngsta barnen.

Du kan använda ett milt, oparfymerat barnschampo om barnet har fått kladd i håret, till exempel mat eller kräks.

Ha alltid uppsikt över barnet när hen är i badet. Det gäller även större barn. Läs mer om att hur du undviker risk för drunkning.

Använd milt barnschampo på små barn när håret blivit kladdigt

När barnet lärt sig sitta och börjar använda händerna mer till att äta och leka, kan håret behöva tvättas oftare och mer ordentligt.

Löddra in barnets hår med milt barnschampo, massera hårbotten lätt, och låt schampot sitta kvar några sekunder. Skölj sedan försiktigt flera gånger med ljummet vatten ur en kanna eller med duschslangen för att få bort allt schampo. Det är viktigt att skölja noggrant eftersom schamporester kan irritera barnets känsliga hud. Försök att undvika att barnet får vatten eller schamporester i ögonen så gott det går.

Det går även bra att tvätta barnets hår med en mild, oparfymerad flytande barntvål.

På trassliga hår kan man använda balsam för att undvika att det blir tovigt. Det brukar räcka att ta balsam på hårtopparna. Skölj håret noggrant.

Tips för att undvika att barnet får schampo i ögonen

En del barn tycker att det är obehagligt att få vatten eller schampo i ögonen och vill därför inte tvätta håret. Det finns flera saker du kan göra för att undvika detta:

  • Be barnet böja huvudet bakåt och titta upp i taket när ni ska skölja av schampot.
  • Låt barnet använda ett cyklop eller simglasögon.
  • Låt barnet hålla en handduk för ögonen när ni sköljer av schampot.
  • Använd en duschhätta eller duschskärm runt barnets panna som skydd mot stänk. Skärmar finns att köpa i barnbutiker.
  • Låt barnet själv duscha av schampot från håret när hen blir lite större och kan hantera duschslangen.

Du kan göra tvätten till en rolig stund för barnet

För att göra hårtvätten till en rolig stund för barnet kan du till exempel låta barnet leka med sitt löddrande hår och göra roliga frisyrer. Du kan också låta barnet bada efter hårtvätten. Genom att skilja på bad och hårtvätt kan barn som inte gillar att tvätta håret ändå fortsätta att gilla att bada.

Om barns hår

En del nyfödda har fortfarande kvar det tunna, mjuka hår som täcker kroppen när de finns i livmodern. Det kallas lanugohår och brukar falla av några dagar efter förlossningen.

En del barn föds med lite hår på huvudet medan andra har mycket. Efter några veckor ersätts det första håret med nytt hår, som ibland har en annan färg. Någon gång efter två års ålder byts babyhåret ut mot de lite grövre hårstråna.

Om barnet har fett eller torrt hår avgörs av talgkörtlarna som sitter i anslutning till hårsäcken. Läs mer om håret.

Till toppen av sidan