ATT SKÖTA ETT NYFÖTT BARN

Spädbarnsmassage vid kolik

Massage är lugnande och kan till exempel lindra vid spädbarnskolik. Välj en rofylld miljö och vänta med att ge massage i 20 minuter om ditt barn just har ätit. Den här massagen kan även ges till äldre barn.

Välj en bra tidpunkt

Innan du börjar massera är det bra om det är lugnt och rofyllt kring barnet och att rumstemperaturen är 22-24 grader, så att barnet inte fryser. Du behöver ta av hen kläderna.

Bästa tidpunkten för massage är när barnet är lugnt och vill ha kontakt. Om hen har ätit är det bra att vänta en stund, runt 20 minuter.

Tänk på att ha varma händer. Gnid in dem med olja för att underlätta strykningarna. Du kan välja en kallpressad vegetabilisk olja från en vanlig livsmedelsaffär. Kallpressad olja är bäst mot barnets hud, då den inte innehåller parfym eller andra tillsatser.

Här nedan ser du illustrationer över de rörelser som ingår i massagen.

Gör schemat tre gånger

I massagen ingår tre rörelser som du gör i en viss ordning, för att få ut luft ur magen och lugna ditt barn. Det är viktigt att du gör rörelserna medsols, från barnets högra sida till den vänstra. Det är så tjocktarmen rör sig. Massagen ska hjälpa tarmen att arbeta.

Det är bra att massera två gånger om dagen gärna en gång på förmiddagen och en gång på eftermiddagen. Det viktiga är att massagen upprepas. Två gånger om dagen är lagom.

Det kan ta en till två veckor innan du märker att massagen ger effekt vid spädbarnskolik.

Ger du den här massagen regelbundet kan den lindra vid spädbarnskolik, magknip och problem med gaser. Massage i sig är lugnande, vilket gör att du även kan använda denna massage på äldre barn.

Gör så här:

  • Gör vattenhjulet sex varv växelvis med båda händerna.
  • Sedan knä mot mage cirka sex sekunder, släpp därefter försiktigt och skaka benen lätt.
  • Efter detta gör du sol och måne sex gånger växelvis med båda händerna.
  • Och slutligen knäna mot magen igen i sex sekunder. Släpp sedan försiktigt och skaka benen lätt.

Upprepa detta tre gånger vid ett och samma tillfälle.

För att få råd och stöd kan du alltid kontakta bvc, där metoden brukar läras ut. 

Till toppen av sidan