Satsa på din hälsa för ett friskare liv

Vår vision är att vara hälsolänet. Om du behöver stöd i att ändra en levnadsvana och förbättra din hälsa finns vi här för dig.

Att satsa hjärtligt

Regelbunden motion och vardagsrörelse kan hjälpa dig att minska deppighet, sova bättre och hantera din stress. Dessutom minskas risken för en rad olika sjukdomar som diabetes, benskörhet och hjärt- och kärlsjukdomar.

Ju mer du kan röra på dig i vardagen, desto bättre för hälsan och humöret. Bara 30 minuters rörelse om dagen gör skillnad.

All fysisk aktivitet räknas,
inte bara långa träningsrundor eller tuffa pass på gymmet, utan även rörelse i vardagen. Det är bra för både hjärna och hjärta - ja, för hela kroppen och själen - att du rör på dig regelbundet.  

Här finns våra kostnadsfria tjänster för din hälsa men du kan också kontakta livsstilsmottagningen på din hälsocentral för att få stöd. Fysisk aktivitet på recept kanske kan vara ett exempel på stöd för din motion?

Ett bra första steg, som du kan börja med är själv, är att upprätta en handlingsplan för din hälsa - en så kallad hälsoplan

Snabbtips för enkel vardagsmotion

  • Ta trapporna istället för hissen
  • Se till att röra på dig och stå mer på arbetsplatsen
  • Promenera mera - ta en rask promenad på lunchrasten
  • Cykla istället för att ta bilen
  • Motionera med din lokala idrottsförening
  • Rör dig tillsammans med oss på våra kom igång-aktiviteter eller vårt motionslopp

Här finns fler tips på hur du kan komma igång och röra på dig mer i vardagen.

Hälsa och livsstil

Stöd för hälsa och vård

Kom-igång-aktiviteter pågår på olika håll i länet, där vi gärna träffar dig och pratar hälsa, om levnadsvanor och ger tips på enkel vardagsmotion. På din hälsocentral finns hälsokoordinatör och tobaksavänjare som kan coacha och ge stöd. Tillsammans med det lokala föreningslivet, Smålandsidrotten, kommunerna och P4 Kalmar vill inspirera till ett friskare liv. Samtliga av länets kommuner har samverkat landstingets Kom igång-satsning som riktas för olika målgrupper. Målgrupper: skolelever och seniorer 2018.

Exempel på hälsoaktiviteter
Olofsgården i Torsås 

 
Stora torget i Västervik kl. 10-13 med P4 Kalmar 


Hamnparken i Mönsterås

 


Världens Barnloppet - loppet för alla
Tillsammans med Högby IF, Kalmar FF och Sveriges Radio P4 Kalmar arrangeras för femte året Världens Barn-loppet den 6 oktober med målgång inne på Guldfågeln Arena i Kalmar. Loppet som är på 4,5 km har nu lockat flera tusentals deltagare från hela Kalmar län för en god sak. Evenemanget är inte bara ett lopp utan en folkfest med god stämning hela vägen. Loppet, där alla kan vara med, har inga omkostnader och varje krona går till Radiohjälpens insamling för Världens Barn. Kom igång-satsningen är en del att inspirera dig som invånare i Kalmar län till mer rörelse i vardagen. Till loppet  åker du fritt med Kalmar Länstrafik oavsett var du bor i länet. 
 
Så här var Världens barnloppet 2016

varldensbarnloppet.se

Kom igång i skola och på fritid 
Kom igång-satsningar har gjorts på skolor i Mönsterås, Mörbylånga och Oskarshamns kommuner. Goda exempel med skolor som arbetar framgångsrikt med pulsträning har lyfts fram för vidare spridning. Länets skolor har medverkat på en länsgemensam workshop om hur fysisk aktivitet och pulsträning kan öka inlärningsförmågan och bidra till bättre psykisk hälsa.

Kom igång för seniorer
"Sund Smart Stark Senior" pågår i olika kommuner under året. Projektet med Smålandsidrotten ger olika motionsaktiviteter och föreläsningar för seniorer (65+). Mönsterås, Torsås, Nybro och Kalmar kommun har varit och är aktiva i projektet. Kursen går i Vimmerby, Hultsfred och Västervik under våren 2018.

Senast uppdaterad:
2018-02-12
Redaktör:

Josefine Helin, kommunikatör Landstinget i Kalmar län