Hälsokoordinatorn hjälper dig till goda levnadsvanor

Vill du sluta röka eller snusa, gå ner i vikt, få hjälp med att hantera stress, hantera alkoholproblem eller att komma igång med motion? En hälsokoordinator kan ge dig råd hur du ska lyckas.

Anette Karlsson är hälsokoordinator vid livsstilsmottagningen på Emmaboda hälsocentral. Hon träffar personer som vill ha hjälp med att förändra sin livsstil.
– Jag möter både unga personer och gamla. Det är aldrig för sent att sluta röka, ändra sin kost eller att börja röra på sig men alla har olika förutsättningar. Jag anpassar rådgivningen till den jag har framför mig, säger Anette Karlsson.
Hon inleder mötet med ett hälsosamtal om personens levnadsvanor. Därefter hjälper Anette till med att sätta upp mål, vilket är viktigt för att kunna göra en förändring.
– Utan mål faller det. Personen måste veta vad den strävar mot. Det är bra att börja med små förändringar. Det kan vara jobbigt i början men när personen sedan nått sitt mål mår den oftast bättre och då är det lättare att hålla kvar de goda vanorna.

Bakslag är vanliga
För den som faller tillbaka i gamla mönster gäller det att fortsätta.
– Bakslag är vanligt och det är viktigt att förstå att inget går som på räls. I stället ska man se det som en erfarenhet, att lära känna sina fällor och se vad som orsakade bakslaget för att göra annorlunda nästa gång.

Följa upp-samtal
Anette stöttar och följer upp hur det går för den som kommit till henne för rådgivning.
– Vi träffas fyra gånger per år men det går att ha tätare kontakt i början eftersom det kan dröja för länge med tre månader. Det kan också handla om att vi har kontakt via telefon. Anette är distriktssköterska, har utbildning i livsstil och hälsa vid Linnéuniversitetet, samt utbildning i motiverande samtal vid Folkhälsocentrum i Oskarshamn.
– Jag trivs jättebra med mitt arbete för att jag möter människor som vill förändra något. Att följa deras resa och se förändringen är roligt. När jag får höra att de mår bättre blir jag glad.

FAKTA
Namn: Anette Karlsson.
Ålder: 56 år.
Familj: Två barn och fyra barnbarn.
Bor: Vissefjärda.
Gör: Distriktssköterska och hälsokoordinator
vid livsstilsmottagningen på Emmaboda
hälsocentral.
Fritid: Leker med barnbarnen, promenerar,
cyklar och tränar löpning. Är medlem i Team
Blekinge och gillar att springa lopp.
Jag vill vara en förebild för mina barnbarn.

Publicerad:
2015-09-22