Hjälp oss att bli bättre!

Delta i vår webbundersökning och berätta vad du tycker om 1177.se. Undersökningen tar några minuter att genomföra och svaren är anonyma.

Tack för att du deltar!

Du hittar undersökningen här.
Personliga berättelser

Film: Inez får en spruta

Innehållet gäller Jönköpings län

I den här filmen får du följa med 8-åriga Inez som ska vaccineras hos skolsköterskan Ingela. Inez, som går i årskurs 2, berättar om hur hon upplevde att få en spruta. Se den gärna tillsammans med barnet innan ni ska till en mottagning och ta en spruta.

I filmen får du följa med Inez som ska få en spruta.

Så här kan du förbereda barnet

Ibland kan man känna sig orolig inför att ta sprutan. Prata gärna om det innan ni kommer till mottagningen.

  • Prata om vad som ska hända. Om barnet är oroligt, försök hitta ett sätt att möta och lindra oron. Det kanske inte är själva sprutan som skrämmer, utan något i situationen eller miljön?
  • Hur det känns att ta en spruta är olika för olika personer, men också beroende på vilken spruta man ska ta. Förklara gärna att det sticker till, men att det snabbt går över.
  • Ta gärna med något som kan avleda oron och tankarna, till exempel för att lyssna på musik eller se en kort film.
  • Ska hela familjen få resevaccin? Det kan vara bra att ha bestämt i förväg i vilken ordning de olika medlemmarna i familjen ska  ta sin spruta. Den som är orolig kanske vill vara först, eller sist? Om man ska ta flera olika sprutor kan man oftast få dem samtidigt istället för en efter en.
  • Det är bra om du själv tänker att det kommer att gå bra. Om du som är vuxen känner dig trygg är det oftast lättare att lugna barnet.
Till toppen av sidan