Akuta råd – första hjälpen

Bli sms-livräddare i Jönköpings län

Innehållet gäller Jönköpings län

Du som har kunskap i hjärt- och lungräddning och är över 18 år kan bli frivillig sms-livräddare i Jönköpings län genom att ladda ner appen Sms-livräddare och registrera dig i den. Du får larm i mobilen om du befinner dig i närheten av någon med misstänkt hjärtstopp.

Vad är en sms-livräddare?

Sms-livräddare är en tjänst som larmar frivilliga vid misstänkt hjärtstopp. Du som har registrerat dig som frivillig får ett larm i din mobiltelefon om du befinner dig i närheten av misstänkt hjärtstopp. Du kan svara ja eller nej. Du som har svarat ja får vidare anvisningar i mobilen.

Vid ett hjärtstopp är tiden den viktigaste faktorn. Frivilliga sms-livräddare, som är på plats före ambulansen, har därför en viktig roll.

Hur funkar det?

När SOS Alarm får ett samtal om misstänkt hjärtstopp larmar de ambulans och sms-livräddare. Du som är registrerad som frivillig sms-livräddare kan då få ett larm i din mobil om du befinner dig i närheten av platsen. Du väljer själv om du accepterar larmet eller inte.

De personer som har accepterat får anvisningar att antingen bege sig till platsen och sätta igång med hjärt- och lungräddning eller hämta en hjärtstartare i närheten först.

Läs mer om hur det fungerar och vanliga frågor och svar om sms-livräddare på rjl.se

Hur gör jag för att bli frivillig sms-livräddare?

Du som har kunskap i hjärt- och lungräddning och är över 18 år registrerar dig som frivillig genom att ladda ner appen Sms-livräddare. Appen finns där du laddar ner appar. Följ instruktionerna i appen för att registrera dig.

Läs mer om att bli sms-livräddare på smslivraddare.se

Att tänka på som frivillig sms-livräddare

Om du accepterar ett larm och startar hjärt- och lungräddning är det viktigt att du fortsätter med insatsen tills du har blivit avlöst av ambulans eller räddningstjänst.

När ambulanspersonalen eller räddningstjänsten är på plats tar de över ansvaret för hjärt- och lungräddningen. Du får hjälpa till om det behövs. Det kan hända att de ber dig om en kort beskrivning av förloppet. Det kan handla om hur länge du har gjort hjärt- och lungräddningen och hur många gånger hjärtstartaren har skickat en strömstöt.

Stöd för bearbetning

Efter att ha gjort hjärt-och lungräddning på en person kan du behöva stöd för att hantera upplevelsen och känslorna. Då kan det i ett första steg vara bra att berätta för sina närmaste om upplevelsen. 

Om du känner ytterligare behov av att prata med någon blir du erbjuden en kontakt för samtal via en enkät som du får svara på efter händelsen. Enkäten kommer i ett sms till din telefon. 

Till toppen av sidan