Allmänna reseråd

Råd till dig som ska resa utomlands

Innehållet gäller Jönköpings län

Här får du tips och råd över vad du kan behöva tänka på inför en utlandsresa.

Försäkringsskydd

Inför resan är det bra att se över sitt försäkringsskydd, Vid resa inom EU/EES eller Schweiz ska du ta med ditt EU-kort som visar att du är försäkrad i Sverige. Ditt EU-kort beställer du kostnadsfritt hos Försäkringskassan. Tänk på att vara ute i god tid.

Reser du utanför EU/EES och Schweiz behöver du en privat reseförsäkring. Ta med telefonnummer till ditt försäkringsbolag på resan.

Förslag på reseapotek

Det är bra att ta med:

  • värktabletter
  • myggmedel
  • desinfektionsmedel
  • vätskeersättning
  • kompresser
  • kirurgtejp

Flygresan

Tänk på att det är bra att röra på sig ibland om man flyger länge. Det motverkar blodproppsbildning. Använd stödstrumpor om du brukar få problem med svullna ben.

Mat och dryck

För att minska risken för diarré ska du vara noga med vad du äter och dricker. Väl genomstekt eller genomkokt mat som äts nylagad minskar risken för diarré. Skala frukt och grönsaker själv eller skölj noga i rent vatten. Undvik alltid mat och dryck som luktar illa.

Köp dryck på flaska eller burk och ta själv ta bort kapsylen. Om du drabbas av diarré ska du dricka mycket kalori- och saltrik vätska.

Kontakta läkare om du drabbas av långvarig feber.

Sol, värme och bad

Åker du till ett varmt land svettas du mer än vanligt och kroppen förlorar både vätska och salt. Drick mineralvatten, ofta och rikligt och salta gärna extra på maten.

Sola med måtta och använd alltid solskyddsmedel. Fråga efter undervattensströmmar där du ska bada och respektera varningsflaggor vid bad. Röd flagga på stranden betyder badförbud.

Trafik

Tänk på att trafiksituationen ofta är kaotisk på många resmål. Ta inte större risker än du gör hemma på de svenska vägarna. Att hyra motorcykel eller skoter kan i vissa länder vara det farligaste du utsätter dig för under resan.

Myggor

Om du reser i tropikerna är det viktigt att ta med ett bra myggmedel och ett impregnerat myggnät. Myggorna sprider flera sjukdomar, inte bara malaria.

Djur

I många länder är rabies vanligt och du undvika nära kontakt med djur. Sök vård direkt om du blir biten av ett djur. 

Sex och samlevnad

Hiv och vissa könssjukdomar är betydligt vanligare i en del länder. Använd alltid kondom vid tillfälliga sexkontakter.

Vid hemkomsten

Om du söker vård vid hemkomsten till Sverige är det viktigt att du berättar var du varit under resan. Malaria kan till exempel ge feber flera månader efter smittotillfället.

Resevaccinationer

Alla vårdcentraler erbjuder resevaccination. Beställ tid. Vid vissa resor kan vårdcentralen hänvisa till infektionskliniken på Länssjukhuset Ryhov, Jönköping.

Läs mer om avgifter för vaccination, Patientavgifter i Jönköpings län

Läs mer på 1177.se:

Vaccination mot

Sjukvårdsrådgivning när du är utomlands

Ring telefonnumret + 46 771-11 77 00 när du är utomlands och vill komma i kontakt med 1177 för sjukvårdsrådgivning.

Vaccination i Jönköpings län

Alla vårdcentraler erbjuder resevaccination. Kontakta i första hand din vårdcentral för information. Ibland hänvisar vårdcentralen vidare till infektionsmottagningen. 

För råd inför resor till exotiska och tropiska länder och hälsokontroll efter utlandstjänstgöring kan du vända dig till Infektionsmottagningen.

Till toppen av sidan