Äta för att må bra

Kloka val: Livsmedel och näringsinnehåll

Innehållet gäller Jönköpings län

Maten vi äter påverkar vår hälsa. Genom att välja klokt kan vi både främja hälsan och förebygga vissa sjukdomar. Här visar vi exempel på hur olika typer av livsmedel påverkar näringsinnehållet i maten vi äter. Kanske kan det hjälpa dig att göra ett klokare val?

Bild på en grönkålssallad med äpple

Energi

Kroppen behöver energi, kalorier, för att fungera. Vi mår bäst av lagom mycket energi, vare sig för mycket eller för lite. Det är viktigt att den mat vi äter är näringsrik och ger kroppen vad den behöver för att må bra. 

Samma energimängd – olika livsmedel

Bildspelet visar tallrikar som innehåller samma mängd energi men med olika livsmedel och näringsinnehåll. Varje tallrik innehåller nästan 300 kalorier. 

Det är klokt att oftast välja de alternativ som innehåller näringsrik mat. Det gör dig mätt och hjälper kroppen att fungera på bästa sätt. Choklad, glass, godis, chips och pizza är exempel på näringsfattiga livsmedel.

Fett

Kroppen behöver fett av bra kvalitet för att fungera på bästa sätt. Mejeriprodukter innehåller störst andel mättat fett som de flesta av oss behöver äta mindre av. Det är klokt att välja magra mejeriprodukter både till barn och vuxna. Fler råd:

Mängden fett i mjölkprodukter

Bildspelet visar skillnaden på mängden fett om du under ett år varje dag dricker fem deciliter lättmjölk med 0,5 % fett eller fem deciliter standardmjölk med 3 % fett.

Fibrer

Fibrer är bra för kroppen på flera olika sätt. 25-35 gram per dag är rekommendationen för vuxna. Många skulle må bra av att öka sitt intag av fiberrika livsmedel.

Det är klokt att välja alternativ med större andel fibrer och fullkorn. Fibrer tillhör gruppen kolhydrater.  

Frukt och fibrer

Ät gärna hel frukt istället för att dricka juice. Frukten innehåller nyttiga fibrer som är bra för kroppen. När vi pressar frukten till juice slänger vi bort en stor del av det nyttiga. En apelsin innehåller mer än 10 gånger så mycket fibrer som ett glas juice. Fler råd: 

Fem gram fibrer på olika sätt

Bildspelet visar exempel på hur mycket fibrer olika livsmedel innehåller. Varje tallrik innehåller fem gram fibrer, men på olika sätt. Välj i första hand de alternativ som innehåller mycket fiber. Vitt bröd och cornflakes är exempel på livsmedel som innehåller liten mängd fibrer. 

Frukt och grönsaker

Frukt och grönsaker innehåller många ämnen som kroppen mår bra av, till exempel vitaminer, fibrer och antioxidanter.

Frukt och grönsaker kan även minska risken för vissa sjukdomar. Det spelar ingen roll om frukten eller grönsakerna är frysta, färska, råa eller tillagade. Vuxna och barn från 10 år rekommenderas att äta 500 gram frukt och grönt varje dag. Fler råd:

500 gram frukt och grönsaker

Bildspelet visar fyra exempel på 500 gram frukt och grönsaker. 

Socker

Socker innehåller energi men bidrar inte med näring. Därför är det klokt att begränsa mängden sockerrika livsmedel som söta drycker, godis, bakverk och glass. Näringsfattiga livsmedel brukar kallas ”tomma kalorier” just för att de inte ger kroppen något som den behöver. Socker tillhör gruppen kolhydrater.

Smaksatt yoghurt och filmjölk innehåller oftast tillsatt socker. Vissa sorter innehåller lika mycket socker som glass. Därför är det klokt att välja naturella mejeriprodukter till både barn och vuxna. Fler råd:

Mängden socker i olika livsmedel

Bildspelet visar hur många sockerbitar godis och choklad motsvarar. Det visar också att två deciliter smaksatt yoghurt och två deciliter glass av vissa sorter, har samma innehåll av energi och socker.

Till toppen av sidan