RÖRELSE

Rörelsehjälpmedel

Det finns många olika typer av hjälpmedel som kan underlätta om du har nedsatt förmåga att röra dig. Vanliga hjälpmedel är käppar, rollatorer och rullstolar.

Läs om hur det går till att få ett hjälpmedel.

Olika typer av hjälpmedel för rörelse

Här följer en lista med beskrivningar av vanliga rörelsehjälpmedel. De har delats in i några huvudgrupper. Klicka på en grupp för att se vilka olika hjälpmedel som finns att få där du bor.

Käppar och kryckor

I gruppen ingår olika typer av käppar som du håller med ena handen. Det kan vara käppar med ett eller flera stödben. Det finns också olika typer av kryckor och tillbehör. 

Sök bland käppar och kryckor.

Rollatorer och gåstöd

Här finns främst olika typer av rollatorer, men även gåstativ, gåstolar och gåbord. 

Sök bland rollatorer och gåstöd.

Manuella rullstolar och sittvagnar

I gruppen finns många olika typer av manuella rullstolar, till exempel rullstolar som drivs med händerna och rullstolar som körs av någon annan person, så kallade vårdarmanövrerade rullstolar.

Det finns även särskilda ståstöd för att förflytta sig stående. Det finns sittvagnar för både barn och vuxna. Det finns även olika tillbehör, till exempel speciella drivhjul som underlättar om du har en rullstol som du driver själv med händerna.

Sök bland rullstolar och sittvagnar.

Elrullstolar

Här finns rullstolar och skotrar som drivs av elmotorer. Det ingår både rullstolar som styrs av någon annan och rullstolar du styr själv. Det finns också tillbehör.

Sök bland elrullstolar.

Ramper och hissar

Här finns ramper som kan monteras vid mindre trappor och trösklar, där du behöver kunna passera med rullstol eller rollator. Det finns även lyftplattformar som kan vara till hjälp om du som sitter i rullstol har en längre trapp som du behöver komma upp eller ner för.

Sök bland ramper och hissar.

Lyftar och överflyttningshjälpmedel

I denna grupp finns både stationära och flyttbara lyftar. Det finns också lyftbågar och tillbehör som till exempel selar. Det finns också särskilda plattformar som kan användas när du behöver hjälp med korta förflyttningar.

I kategorin finns också speciella glidlakan som gör det lättare att röra sig när man ligger i sängen. Det finns draglakan som underlättar om du behöver få hjälp att byta position eller komma ur sängen. Det finns vridplattor för att underlätta förflyttning från ett läge till ett annat. Det finns speciella repstegar som monteras i sänggaveln och används för att dra sig upp, steg för steg. För att få hjälp att resa sig finns också uppresningsbälten och västar.

Sök bland lyftar och överflyttningshjälpmedel.

Fordon och bilanpassningar

I gruppen finns bland annat speciella cyklar och cykelanpassningar för att underlätta när du vill cykla. Här finns också krypvagnar för barn. Det finns även rullbord och manuella ståstöd där du står och förflyttar dig.

Det finns många olika typer av anpassningar för bilar och motorfordon. Dels finns det anpassningar som gör det lättare att själv köra bil, och dels finns det anpassningar och hjälpmedel som underlättar när du ska ta dig in i och ut ur en bil eller ett annat fordon.

Det finns dynor, bälten och selar för att du ska kunna åka bekvämt och säkert. Det finns också hjälpmedel för att lyfta och lasta rullstolen, samt för att på säkert sätta fast den i fordonet när du ska åka någonstans.

Sök bland fordon och bilanpassningar

Jönköpings län

Vart vänder jag mig i Jönköpings län?

Du kan ha rätt till ett hjälpmedel om du har så svårt att röra eller förflytta dig att det ger dig problem i det dagliga livet. Kontakta sjukgymnast eller arbetsterapeut i kommunen eller vårdcentral, ortopedmottagning eller habilitering för bedömning.

Till toppen av sidan