2021-01-18 mellan 23:00-24:00 utför vår leverantör service som kan påverka 1177.se

2021-01-18 mellan 23:00-24:00 utför vår leverantör service som kan påverka 1177.se. Prova att återkomma till våra tjänster efter 15 minuter om du upplever störningar.

Förflyttning

Rörelsehjälpmedel

Det finns många olika typer av hjälpmedel som kan underlätta om du har nedsatt förmåga att röra dig. Vanliga hjälpmedel är käppar, rollatorer och rullstolar.

Person i elrullstol framför dörren på en buss. Fotografi.

Läs om hur det går till att få ett hjälpmedel.

Ramper och hissar

Här finns ramper som kan monteras vid mindre trappor och trösklar, där du behöver kunna passera med rullstol eller rollator. Det finns även lyftplattformar som kan vara till hjälp om du som sitter i rullstol har en längre trapp som du behöver komma upp eller ner för.

Lyftar och överflyttningshjälpmedel

I denna grupp finns både stationära och flyttbara lyftar. Det finns också lyftbågar och tillbehör som till exempel selar. Det finns också särskilda plattformar som kan användas när du behöver hjälp med korta förflyttningar.

I kategorin finns också speciella glidlakan som gör det lättare att röra sig när man ligger i sängen. Det finns draglakan som underlättar om du behöver få hjälp att byta position eller komma ur sängen. Det finns vridplattor för att underlätta förflyttning från ett läge till ett annat. Det finns speciella repstegar som monteras i sänggaveln och används för att dra sig upp, steg för steg. För att få hjälp att resa sig finns också uppresningsbälten och västar.

Fordon och bilanpassningar

I gruppen finns bland annat speciella cyklar och cykelanpassningar för att underlätta när du vill cykla. Här finns också krypvagnar för barn. Det finns även rullbord och manuella ståstöd där du står och förflyttar dig.

Det finns många olika typer av anpassningar för bilar och motorfordon. Dels finns det anpassningar som gör det lättare att själv köra bil, och dels finns det anpassningar och hjälpmedel som underlättar när du ska ta dig in i och ut ur en bil eller ett annat fordon.

Det finns dynor, bälten och selar för att du ska kunna åka bekvämt och säkert. Det finns också hjälpmedel för att lyfta och lasta rullstolen, samt för att på säkert sätta fast den i fordonet när du ska åka någonstans.

Till toppen av sidan