Om vaccin mot covid-19

De som är yngre än 65 år och fått dos 1 av Astra Zenecas vaccin måste boka ny tid och välja vaccin inför dos 2

Innehållet gäller Jämtland Härjedalen

Folkhälsomyndighetens rekommenderar fortfarande att de som är yngre än 65 år inte bör vaccineras med Astra Zenecas vaccin. Rekommendationen är också att de som fått dos 1 av Astra Zenecas vaccin slutför vaccinationen med dos 2 av ett annat vaccin. Men eftersom effekterna av att blanda vaccin inte har studerats tillräckligt och erfarenheterna är begränsade så kan den som vill ändå få slutföra sin vaccination med AstraZenecas vaccin.

Jag är under 65 år och har fått tid för dos 2 av Astra Zenecas vaccin. Ska jag komma till vaccinationen som planerat?

Om din bokning av vaccinationstid för dos 2 är gjord efter den 20 april så ska komma till din vaccination som planerat.

Om din bokning av vaccinationstid för dos 2 däremot gjordes innan den 20 april så har Region Jämtland Härjedalen avbokat din vaccinationstid. Då får du inte någon ny kallelse – utan måste själv boka ny tid för dos 2, och välja vilken typ av vaccin du vill ta då.

De alternativ som finns är:

  1. att få både första och andra dosen med Astra Zenecas vaccin, Vaxzevria
  2. att få andra dosen med ett så kallat mRNAvaccin istället

Oavsett vad du väljer så kan du känna dig trygg med att det är säkert och effektivt. Rekommendationen och valmöjligheten är baserad på den forskning och erfarenhet som finns tillgänglig idag.

Du ska ha bestämt vilket vaccin du vill ha redan innan du bokar ny tid.

Den vaccinationstid som du kommer att få påverkas av hur många doser av respektive vaccin som Region Jämtland Härjedalen förväntas ha i lager vid olika tidpunkter. Personalen som bokar in tiden åt dig har inte möjlighet att ge råd och hjälp till att välja vaccinsort. Mer om för- och nackdelar, vaccination mot covid-19 och hur vaccin fungerar finns längre ner i den här texten.

Så här bokar du ny tid om du är invånare eller anställd som hälso- och sjukvårdspersonal i Östersunds kommun

Ring till bokningstelefonen på 063-14 22 50 och välj knappval 8. Då blir du inbokad på en ny vaccinationstid utifrån vilket vaccin som du väljer att ta. Vaccinationen genomförs på vaccinationsmottagningen på Campus. Adressen är Forskarens väg 3, och mottagningen finns i hus Ua.

Du kan inte logga in på 1177.se för att boka tid för dos 2.

Om du fick dos 1 mellan 15 och 28 februari (vecka 7 och 8), så är telefontiderna för bokning av dos 2: 

  • Måndag 3 maj, kl. 8:00–16:00
  • Tisdag 4 maj, kl. 8:00–16:00

Om du fick dos 1 mellan 1 och 21 mars (vecka 9, 10 och 11), så är telefontiderna för bokning av dos 2: 

  • Måndag 10 maj, kl. 8:00-16:00
  • Tisdag 11 maj, kl. 8:00-16:00

Om du inte kan ringa på någon av ovanstående tider så kan du ringa samma telefonnummer en annan dag/tid och välja tonvalet ”Östersund”, om det valet är öppet då.

Så här bokar du ny tid om du är hälso- och sjukvårdspersonal inom Region Jämtland Härjedalen och jobbar i Östersund

Ring till bokningstelefonen på 063-14 22 50 och välj knappval 8. Då blir du inbokad på en ny vaccinationstid utifrån vilket vaccin som du väljer att ta. Vaccinationen genomförs på Kliniskt träningscentrum (KTC) på Östersunds sjukhus.

Du kan inte logga in på 1177.se för att boka tid för dos 2.

Om du fick dos 1 mellan 1 och 7 mars (vecka 9), så är telefontiderna för bokning av dos 2:

  • Onsdag 12 maj, kl. 8:00–16:00
  • Fredag 14 maj, kl.8:00–12:00

Om du fick dos 1 mellan 8 och 14 mars (vecka 10), så är telefontiderna för bokning av dos 2:

  • Måndag 17 maj, kl. 8:00–16:00
  • Tisdag 18 maj, kl. 8:00–16:00

Tidsbokning för invånare samt hälso- och sjukvårdspersonal i andra kommuner

Mer information om hur invånare i Berg, Bräcke, Krokom, Härjedalen, Ragunda, Strömsund och Åre bokar kommer längre fram.

Om du är hälso- och sjukvårdspersonal så får du mer information om hur och när du kan boka ny tid via din närmaste chef. Chefen och vaccinationsmottagningen inom ert område beslutar om detta tillsammans.

Frågor och svar

Hur lång tid ska det gå mellan dos 1 och dos 2?

Om du vill vaccinera dig med Astra Zenecas vaccin även vid andra dosen, så ska det gå 9–12 veckor mellan dos 1 och dos 2. Om du däremot vill ha dos 2 med något av mRNA-vaccinen så ska du ta den inom 12–15 veckor från att du fick dos 1 av Astra Zenecas vaccin. Den rekommendationen baseras på tillgänglig kunskap om vaccineffekt i kombination med strategin att vaccinera många med dos 1 på kortast möjliga tid.

Vilka är fördelarna med AstraZenecas vaccin?

AstraZenecas vaccin ger ett mycket gott skydd mot svår sjukdom och död i covid-19. Redan fyra veckor efter den första dosen minskar risken för inläggning på sjukhus på grund av covid-19 med 94 procent.

Vilka risker finns med AstraZenecas vaccin?

Man har sett ett samband mellan en mycket ovanlig biverkan i form av blodproppar i kombination med låga nivåer av blodplättar och vaccinering med AstraZenecas vaccin mot covid-19. De allra flesta fallen har inträffat efter första dosen och hos personer under 65 år.

Man räknar med att den här biverkan kan uppstå hos ca 1/100000.

Vilka mRNA-vaccin finns det, och kan jag välja vilket av dem jag vill ha?

Pfizers eller Modernas vaccin är de mRNA-vaccin som är godkända just nu. Men det går inte att bestämma exakt vilket av dessa man vill ha, utan bara välja om man vill ha ett mRNA-vaccin istället för Astra Zenecas vaccin. 

Till toppen av sidan