Om covid-19 – coronavirus

Skärpta råd för dig som vistas i Jämtland Härjedalen

Innehållet gäller Jämtland Härjedalen

Smittskyddsläkaren i Region Jämtland Härjedalen har tillsammans med Folkhälsomyndigheten beslutat att skärpta allmänna råd ska gälla från den 19 november. Syftet är att minska smittspridning av covid-19. Beslutet gäller till och med 13 december 2020. Sedan träder nya, nationella, råd i kraft.

Det här gäller i Jämtland Härjedalen:

Undvik att ha fysisk kontakt med andra personer än de som du bor tillsammans med

Det här rådet innebär en skärpning av kravet på att hålla avstånd till andra människor än de man bor tillsammans med.

Med fysisk kontakt menas de människor som du träffar och som befinner sig på 1–1,5 meters avstånd, och att mötet (kontakten) pågår i mer än 15 minuter. Den typen av fysiska kontakter bör du undvika helt och hållet. Det är inte lämpligt att anordna privata tillställningar – till exempel fester, bröllop, kalas, middagar och afterwork.

Gällande idrottsaktiviteter och hälso- och skönhetsvård som inte är medicinskt motiverat finns inget som hindrar fortsatt verksamhet under förutsättning att det kan ske på ett säkert sätt. Läs mer nedan under Råd för verksamheter och arbetsplatser.

Avstå från onödiga resor – både i och utanför regionen

Resor inom eller mellan regioner kan bidra till att öka smittspridningen eftersom en ofta träffar nya personer, vilket leder till att nya smittkedjor startas. Du bör därför avstå från sådana resor, i så stor utsträckning som möjligt.

Du får resa tillsammans med dem du bor med under förutsättning att det görs på ett säkert sätt, till exempel genom att alltid hålla avstånd till andra och att träffa så få nya personer som möjligt.

Det är så klart tillåtet att resa för att ta sig till arbete, studier eller annan sysselsättning eller för att få vård som kräver att man är på plats – men om man måste resa, så är det viktigt att göra det på ett så smittsäkert sätt som möjligt. Se till att hålla avstånd till andra och undvika nya kontakter.

Fortsätt följa de allmänna råden 

För att bromsa smittan är det viktigt att du också fortsätter att följa de allmänna råden.

Du ska:  

  • Tvätta händerna. Ofta. 
  • Håll avstånd. Både inomhus och utomhus.  
  • Stanna hemma när du är sjuk.  
  • Testa dig om du har symtom. 

Råd för verksamheter och arbetsplatser

Du som driver verksamhet ska underlätta för alla att följa råden till exempel genom att begränsa antalet besökare vid samma tidpunkt, anpassa öppettiderna och erbjuda digitala alternativ om det är möjligt. Se till att det inte blir trängsel. Ordna inte aktiviteter där många människor samlas. För restauranger och serveringsställen gäller Folkhälsomyndighetens föreskrifter och allmänna råd. Avståndsmarkeringar och ommöbleringar i lokalen ska göras för att trängsel ska undvikas.

Du som arbetsgivare ska göra det möjligt för personal att arbeta hemifrån när det går och uppmana till det. Undvik tjänsteresor, konferenser och andra fysiska möten. Underlätta för medarbetare att arbeta hemma. 

Till toppen av sidan