Beställ prover

Klamydiatest via nätet

I de flesta regioner kan du logga in och beställa ett klamydiatest på internet. För att kunna beställa ett test måste du vara folkbokförd i en region som erbjuder klamydiatest via internet. Du kan beställa testet till en annan adress än den du står skriven på.

Välj region högst upp på sidan för att få information om vad som gäller där du bor.

Jämtland Härjedalen

Klamydia- och gonorrétest i Jämtland Härjedalen

Om du har fyllt 15 år och är folkbokförd i Jämtland Härjedalen så kan du beställa hem ett klamydia- och gonorrétest:

  • Logga in på 1177.se.
  • Under Övriga tjänster väljer du Alla övriga tjänster. I listan hittar du Klamydia test på nätet. Klicka på Beställ klamydiatest på nätet.

Testet skickas till dig inom några dagar. Testet kommer i ett kuvert som det inte står någon avsändare på.

Ditt konto på 1177.se är  personligt. Du kan inte beställa test åt någon annan. Däremot kan du välja att få testet skickat till en annan adress än den som du är folkbokförd på.

Testet är smidigt, säkert och gratis – och ger dig svar på om du har klamydia och/eller gonorré.

När bör jag inte göra klamydia- och gonorrétest via nätet?

Du bör inte göra testet via nätet om du:

  • Har akuta besvär från underliv eller urinvägar. Då bör du istället direkt kontakta en hälsocentral eller hud- och STI-mottagning.
  • Har haft utomnordisk sexuell kontakt inom eller utanför Norden.
  • Om du samtidigt känner oro och undrar över om du har fått en hivinfektion eller hepatit. I så fall bör du istället ta direkt kontakt med någon av de mottagningar som nämns här ovanför. 

Testet via nätet kan inte heller användas för provtagning i ändtarm eller svalg. Har du givit oskyddat oralsex eller varit mottagare av oskyddat analsex så finns det möjlighet till kompletterande provtagning vid de mottagningar som nämns här ovanför.

Hur gör jag testet?

Testet är enkelt att göra själv. Följ instruktionerna som följer med i kuvertet. För personer med penis består testet av ett urinprov. För personer med vagina består testet av ett prov från slidan.

Lägg provet i svarskuvertet som du fick tillsammans med testet och skicka tillbaka det. Du behöver inte betala porto.

OBS! Du måste skicka in ditt prov inom 24 timmar från att du har genomfört provtagningen. Beställ bara testet om du har tänkt använda det.

Du kan testa dig tidigast en vecka efter att du hade oskyddat sex. Om du testar dig tidigare kan du ha klamydia eller gonorré utan att provsvaret visar det.

När får jag svar?

Du får svar inom tio arbetsdagar. Logga in på 1177.se för att läsa svaret.  Om du vill kan du få ett sms och/eller ett mejl när provsvaret kommit.

Vad händer om jag har klamydia och/eller gonorré?

Om testresultatet visar att du har klamydia och gonorré så ska du söka upp en mottagning för att få behandling. I provsvaret får du information om vilken mottagning du ska kontakta. Både klamydia och gonorré behandlas med antibiotika. Behandlingen är gratis. Efter behandling av klamydia behöver du inte göra något kontrolltest efteråt. Har du gonorré behövs uppföljande provtagning för att se så att smittsamheten har försvunnit.

Om du har gonorré så blir du kontaktad av STI-mottagningen på Östersunds sjukhus för att få behandling.

Om du enbart har klamydia så kan du få hjälp med behandling på ungdomsmottagningen, en barnmorskemottagning, en hälsocentral eller på STI-mottagningen.

Smittspårning

Enligt smittskyddslagen måste alla som misstänker att de kan ha fått klamydia eller gonorré testa sig. Om testet visar att du har klamydia eller gonorré så kommer det att göras en så kallad smittspårning. 

Personalen på mottagningen kommer be dig att berätta vilka personer du har haft sex med. Personalen kontaktar sedan de berörda personerna genom brev eller telefon, men de personerna får inte veta vem uppgifterna kommer från. Du kan också välja att själv kontakta den eller de personer som du har haft sex med. Ditt provsvar finns sedan tillgängligt i en databas för läkare, sjuksköterskor och kuratorer som exempelvis arbetar med smittspårning.

Kontakt och besök

Om du är under 15 år eller om du inte vill göra klamydia- och gonorrétest via nätet så är du alltid välkommen att kontakta en hälsocentral, ungdomsmottagningen eller STI-mottagningen för rådgivning, undersökning och provtagning. På zmittskyddet.se ser du var i Jämtland Härjedalen du kan få rådgivning och testa dig.

Aktuella artiklar

Att logga in på 1177.se

För att logga in på 1177 behöver du ha ett svenskt personnummer och en e-legitimation, antingen BankID eller Freja+.

Support och tekniska krav för e-tjänsterna

Här kan du läsa mer tekniska krav och hur du gör om du får problem när du är inloggad på 1177.se.

Till toppen av sidan