Aktuellt i Jämtland Härjedalen

Det här gäller vid besök i vården

Innehållet gäller Jämtland Härjedalen

Covid-19 klassas inte längre som en allmänfarlig och samhällsfarlig sjukdom. Det finns ändå anledning att ha vissa restriktioner för besök inom hälso- och sjukvården, även för att minska risken för spridning av andra smittsamma sjukdomar. Det här gäller i Region Jämtland Härjedalen.

För dig som patient eller medföljande till en patient

Om du har ett bokat besök och känner dig fullt frisk så är du välkommen som patient.

Är du förkyld, har magsjuka eller är osäker på om du har symtom på någon smittsam sjukdom ska du kontakta vårdpersonalen minst ett dygn i förväg – men gärna tidigare, om det är möjligt. Då får du rådgivning kring om du ska genomföra ditt besök som planerat eller inte.

Om du har ledsagare eller någon annan som följer med dig vid ditt besök så måste även den personen vara symtomfri.

För dig som vill besöka någon som är inlagd

Varje avdelning beslutar själv om vilka rutiner för besökare som gäller där. Rutinerna kan alltså variera från avdelning till avdelning, men i grund och botten gäller det här:

  • Du som vill besöka en närstående som är inlagd får inte ha symtom på förkylning, magsjuka eller någon annan smittsam sjukdom.
  • Ha god handhygien både före och efter besöket. Använd gärna handsprit!
  • Det kan vara rekommenderat att använda munskydd under besöket. Fråga personalen om du är osäker på vad som gäller i ditt fall.
  • Håll avstånd till andra personer som är inlagda på avdelningen, och även till personalen, tack!

Vaccin skyddar dig själv och andra

Vaccination är det effektivaste sättet att undvika att bli allvarligt sjuk eller dö i covid-19. Region Jämtland Härjedalen uppmanar dig som ännu inte har vaccinerat sig att göra det – och att ta de doser du rekommenderas.

Läs mer här: Så gör du för att vaccinera dig mot covid-19.

Tack för att du tar hänsyn och bidrar till att minska smittspridningen!

Till toppen av sidan