Stavgång

Stavgång är en effektiv och samtidigt skonsam träningsform. Med rätt teknik tränar du flera stora muskelgrupper, samtidigt som hjärtat får jobba lite extra. Pulsen blir något högre än vid vanlig promenad, men det brukar gå bra att samtala om man har sällskap med någon som har lika bra kondition.

Stavgång har många fördelar framför vanliga promenader. Om man går raskt och intensivt ger den bättre konditions-, styrke- och rörlighetsträning än en promenad utan stavar. Samtidigt förbränner man nästan dubbelt så mycket energi.

Stavgång är också mer skonsam för knäna och ryggen jämfört med löpning. Dessutom använder man till och med fler muskelgrupper än vid löpning. Framförallt är det muskler i ben, mage, rygg, armar och bröst som får arbeta.

Belastningen på musklerna fördelas jämnt, så risken för obehag och smärta blir mindre än vid till exempel löpning. Stavgång ger därför effektiv konditionsträning för den som inte vill eller kan jogga eller styrketräna på andra sätt.

Utrustning för stavgång

Välj stavar som är något kortare än vid längdskidåkning, ca 70 procent av kroppslängden. Stavarna bör nå precis upp till armbågarna för att ha rätt längd. Det finns olika typer av stavar att välja mellan. Vissa har till exempel dämpning i form av en fjäder eller liknande.

Som vid all motion är det viktigt att använda skor som ger gott fäste och har bra dämpning

Gör så här

Om du är ovan kan du börja genom att bara gå framåt i rask takt. Sträck på dig och försök att gå med så avslappnade axlar som möjligt, med armarna hängande intill kroppen och blicken riktad rakt fram. Stavarna får släpa efter kroppen medan du har handen lätt öppen.

När armarna vill pendla i din gåtakt börjar du trycka staven lätt i marken. Sätt staven i marken med skaftet vinklat framåt. Med stavarnas hjälp skjuter du överkroppen framåt och steget blir lättare.

Armarna pendlar i takt ända upp från axelleden och händerna, lätt öppna, rör sig i höfthöjd. Kraften läggs i staven när handen passerar höften vid stavisättning. Armen är lätt böjd i armbågen och kan gärna sträckas ut kraftfullt i det bakre läget.

Hållningen förbättras

Stavträning är en diagonalgång. Det betyder att höger arm pendlar framåt samtidigt som vänster ben pendlar framåt. detta sker samtidigt som du skjuter ifrån med höger ben. Ta några långa kliv och låt armarna följa med i rörelsen så känner du att det kommer naturligt.

Det är lätt att anpassa både terräng och fart efter egen förmåga och egna behov. Du som är ovan vid att röra på dig kan ta kortare turer på flack mark och du som är mer van kan öka farten och gå längre sträckor i backar och ojämn terräng. Ju vanare du blir desto längre och snabbare blir steget. Kroppshållningen förbättras.

Rådgör med läkare

Om du har hjärtbesvär, högt blodtryck eller någon annan åkomma som påverkar din kondition är det bra att rådgöra med din läkare innan du sätter i gång med träning.

Publicerad:
2013-05-24
Skribent och redaktör:

Granskare:

Johnny Nilsson, docent i idrott, Gymnastik- och idrottshögskolan

Fotograf:

Juliana Wiklund