Senast reviderad 2016-09-08

Vad innebär det att ha bencystor?

Fråga

Jag är 55 år och fick idag följande besked efter röntgen: "Det finns cystor i mellanhandsbenen." Vad innebär detta?

Svar

Det finns en del olika cystor som kan finnas i mellanhandsbenen. Cysta betyder ett hålrum som är fyllt med vätska.

Jag ser att din ålder är mellan 55 år och då är de vanligast med cystor som kan uppstå vid artros. Artros är en åldersförändring som sätter sig i lederna. Har du en kraftig artros i leden så kan det bildas cystor i benet bredvid leden, på grund av att det blir små urholkningar i benet. I så fall så syns det alltid på röntgen att det finns artros, och du skriver inget om du hade artros på röntgen.

Den näst vanligaste typen av cysta kallas för enkel bencysta. Att den är enkel betyder att det bara finns en i det benet där den sitter. Däremot kan du ha en enkel bencysta i flera ben. Enkla bencystor är vanligast hos unga växande personer och beror på att benet växer ojämnt så att det blir ett hålrum i benet. I detta hålrum finns vätska. De enkla bencystor som finns nära leden försvinner nästan alltid med tiden. Enkla bencystor som är stora kan göra att benet blir svagare och lättare bryts vid en skada. Små enkla bencystor brukar inte ha någon praktisk betydelse och brukar inte behöva någon behandling.

En tredje typ av cysta kallas aneurysmal bencysta och är ovanliga. Dessa förekommer oftast hos unga personer. Aneurysmala bencystor är egentligen ett felaktigt namn, eftersom dessa innehåller blodkärl och inte vätska. Men de ser ut som cystor på röntgen. Aneurysmala bencystor hos unga och som sitter i kotorna eller i de större benen i kroppen brukar opereras.

För att du ska få besked om vilken typ av cystor du har i mellanhandsbenen måste du prata med din läkare.

Rikard Viberg, läkare, specialist i allmänmedicin