Senast reviderad 2016-09-09

Jag vill veta mer om trattbröst.

Fråga

Jag föddes med trattbröst, pectus excavatum, och skulle vilja veta lite mer om detta.

Det har inte gett mig några besvär och därför har det inte gjorts några undersökningar eller uppföljningar. Jag har pratat med min mamma och hon sa att det syntes tydligast upp till det att jag var runt 7-8 år. Är det möjligt att det kan bli mindre med tiden?

Jag hade även mild skolios som barn vilket tydligen växte bort i 12-årsåldern, och jag har förstått att de två ofta kan höra ihop.

Vad jag förstår så är det nedersta delen av mitt bröstben som är påverkat, det är insjunket 2-3 cm. Det syns tydligt hur hjärtat slår när jag håller andan, och känns tydligt ibland också vilket kan vara lite störande. Utseendemässigt är det inget jag tänker på direkt.

Hur pass vanligt är det med "missbildingar" av den här sorten och hur vet jag egentligen om det bör åtgärdas? 

Svar

Trattbröst är inte ovanligt. Några siffror på hur pass vanligt det är har jag inte fått fram. En anledning till detta är säkert att det inte finns någon exakt definition av vad som är trattbröst, hur mycket bröstkorgen ska vara insjunken. Jag skulle ändå säga att det är vanligt att minst ett barn i en skolklass har någon form av trattbröst.

Det stämmer att trattbröst ibland hänger ihop med skolios. Det stämmer också att det är vanligast att trattbröst framför allt märks genom att nedre delen av bröstbenet är insjunket.
Att hjärtslagen syns är inget konstigt. Hjärtat sitter ju precis innanför bröstkorgen och hos smala personer kan hjärtslagen synas även om de inte har trattbröst.

Trattbröst brukar inte växa bort med tiden, men är du liten och smal syns det mindre än när du blir äldre och får mer underhudsfett.

Om du inte lider av ditt trattbröst behöver det inte opereras. Det är framför allt de som lider utseendemässigt som idag opereras för trattbröst. Det är bra att veta att det är en ganska stor operation. I sällsynta fall kan stora inbuktningar i bröstbenet påverka hjärta och lungor och det kan i så fall vara en anledning till operation.

Rikard Viberg, läkare, specialist i allmänmedicin