Senast reviderad 2013-06-27

Jag pluggar på universitet och känner mig stressad. Hur kan jag göra för att må bättre?

Fråga

Jag pluggar på universitetet och har mycket i skolan. Det gör att jag känner mig stressad. Min sömn påverkas, vaknar alltid tidigt på morgonen även om jag somnar sent. Jag får också ofta hjärtklappning. Jag vet inte vad jag ska ta mig till och hur jag kan förebygga detta problem.

Svar

Att plugga på universitetet kan många gånger vara stressande. Du har klokt nog insett att stressen påverkar din sömn. Och när man inte får sova tillräckligt hinner kroppen inte vila upp sig till nästa dag. Och så leder det till ännu mer stress, det blir en ond cirkel som ibland kan vara svår att ta sig ur.

Vi har en text som handlar om vad man själv kan göra för att minska sin stress. Du hittar den i en av länkarna. Där står det bland annat att man ska försöka få kontroll över stressen. Det är först då man själv kan påverka den.

Om du känner att det är svårt att påverka det här själv, tycker jag du ska ta hjälp. Många universitet har någon form av mottagning/studenthälsa. Eftersom det här är ganska vanligt tror jag du kan få bra stöd där. Om det inte finns något sånt där du pluggar kan du kontakta en kurator, terapeut eller psykolog utanför skolan.

Ofta behöver man råd om hur man ska försöka tänka och prioritera saker i sitt dagliga liv. Och att försöka få ordning på sömnen.

Det du själv kan tänka på är att äta bra mat på regelbundna tider, motionera minst 30 minuter varje dag, och se till att göra saker som du gillar, varje vecka. Försök också lägga dig och gå upp ungefär samma tider varje dag. Det kan hjälpa till att få en regelbundenhet i dina sömnvanor.

Ann-Sofie Norling, sjuksköterska