Senast reviderad 2018-12-12

Hur opereras nageltrång?

Fråga

Hur går en operation av nageltrång till?

Svar

Det är bara i enstaka fall med återkommande nageltrång som hela eller en del av nageln opereras bort. I första hand finns behandling som går att prova själv hemma. Läs om det i vår text om nageltrång.

Vid operation av nageltrång bedövas först hela tån genom att spruta lokalbedövning på båda sidor om tåbasen. Efter ungefär en kvart blir hela tån bedövad. Oftast drar läkaren därefter åt en gummislang runt tån, för att hindra blödning under operationen.

Sedan klipper läkaren genom nageln några millimeter innanför nagelbandet. Nageln klipps ända ner genom nagelroten. Därefter skär läkaren med en kniv bort det infekterade nagelbandet och den inväxta delen av nageln. Det blir i stort sett ett båtformat snitt. Slutligen skrapas den yttersta delen av nagelroten bort, för att undvika att det ska växa ut en ny nagel där.

Oftast lämnas såret öppet. Ibland sys ett stygn längst ner vid nagelroten, och resten lämnas öppet. Efter operationen släpper läkaren på gummibandet, och då kan det blöda ganska rikligt i några minuter.

När blödningen slutat, får du ett förband med en salvkompress innerst, som inte fastnar i såret. Förbandet får sitta orört i ungefär en veckas tid. Sedan får du gå till distriktssköterskan för att byta bandage. Såret brukar då ha börjat läka ihop ganska ordentligt.

Du kan läsa mer om nagelbandsinfektion här.

Katrin Hint, läkare, specialist i allmänmedicin